Bilim İnsanları, ay yüzeyinden erişilebilir bir yeraltı mağara kanalı oluşturduğunu buldu.

Gözlüksüz sanal gerçeklik geliyor! Gözlüksüz sanal gerçeklik geliyor!

Livesience'ya açıklamada bulunan bilim insanları Ay'ın yüzeyinin, bilinmeyen derinliklere çökmüş kaya ve regolit dolu 200'den fazla çukurla kaplı olduğunu belirterek, Mare Tranquillitatis olarak bilinen Sükûnet Denizi’ndeki bu çukurlardan birinin, Ay’ın yeraltında saklı bir lav tüpüne açılan giriş olduğunu söyledi.

İtalya Trento Üniversitesi’nde gezegen bilimci olarak görev yapan Leonardo Carrer ve ekibi, bu çukurun Ay volkanizmasına dair yeni bilgiler sunabileceğini ifade ederek, ''Yeraltına inmek için bir kapı bulduk'' dedi.

Aymağarasi Haber İçi̇-1

Bu çukurun gelecekteki insan ve robotik keşifler için cazip bir nokta olduğunu vurgulayan Carrer, Ay'ın bir zamanlar magma denizleriyle kaplı olduğunu ve bu denizlerin zamanla soğuyarak günümüzde gördüğümüz koyu renkli bazaltik alanlara dönüştüğünü kaydetti.

Carrer, elde edilen verilere göre, çukurun girişinin en az 45 metre genişliğinde olduğunu ve kanalın Ay yüzeyinin 135-175 metre altına kadar uzandığını gösterdiğini belirterek, keşfin, Ay volkanizmasının tarihine ışık tutabilecek bozulmamış kayaların incelenmesi için büyük bir fırsat sunduğunu bildirdi.

Editör: EYYUP KAÇAR