Meral Özdemir

Ayın uzak tarafında, Dünya'ya bakan tarafa göre çok sayıda krater ve daha az karanlık nokta bulunur. 

Bazı insanlar ayda bir yüz görür; diğerleri bir tavşan ya da kurbağa görüyor. Ancak ay yüzeyinde ne görürseniz görün, hepimiz doğal uydumuzun aynı tarafını görüyoruz. Peki neden ayın uzak tarafını hiç göremiyoruz?

Dünya'dan bakıldığında ay hiç dönmüyormuş gibi görünüyor ama tıpkı Dünya gibi kendi ekseni etrafında dönüyor. Ancak ay gelgit nedeniyle gezegenimize kilitlendi. Bu, Ay'ın kendi ekseni etrafında dönmesinin Dünya'nın yörüngesinde dönmesi kadar uzun sürdüğü anlamına geliyor; Bu da bir aylık süreye tekabül ediyor.

AYIN UZAK TARAFI

Sovyet uzay aracı Luna 3, uzak tarafın ilk görüntülerini 1959'da yakaladı. O zamandan bu yana, NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter'ı ve Ay'a inen ilk uzay aracı olan Çin'in Chang'e 4'ü de dahil olmak üzere birçok başka uzay aracı da ayın uzak tarafının fotoğraflarını çekti.

Görüntüler, ayın uzak tarafının kraterlerle kaplı olduğunu ve yakın tarafa göre maria adı verilen daha az büyük, karanlık noktaya sahip olduğunu gösteriyor. 

Maria'nın azalmasıyla ayın uzak tarafındaki yüz veya tavşan gibi şekilleri seçmek daha zor, ancak yine de görülecek çok şey var.

Live Sience