İnsan faaliyetleri dolayısıyla her geçen gün hızla kirlenen Dicle Nehrinde balık çeşitliliği azalırken, daha önce bu nehirde yaşadığı bilinen türler de korumaya alınıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi ile birlikte 7 tür için toplam avlanabilir miktarları belirlerken, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik su ürünlerinin avcılığının yasaklanması kararı aldı.
Resmi Gazete Yayımlanan Tebliğlerdee, 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için avcılığa ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kurallar düzenlendi.
Bu kapsamda, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere 7 türe ilişkin toplam avlanabilir miktarlar belirlendi.
Tarımsal Üretim Planlaması uygulamasıyla tebliğ hükümleri uyumlu hale getirildi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi.
2 ENDEMİK TÜRÜN AVLANMASI YASAKLANDI
Ayrıca, Leopar Sazanı ve Batman Bantlı Çöpçü Balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik su ürünleri türlerinin avcılığı da tamamen yasaklanarak, bu türler koruma altına alındı.
Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılan, SHOAL adlı Doğa Koruma Örgütünce dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında yer alan Leopar Sazanı Dicle Nehrinde, Batman Bantlı Çöpçü Balığı, Diyarbakır Kulp Sarım Çayı ile Batman Sason Çayı nda tespit edilmişti.
YÖRE HALKINA FARKINDALIK ÇALIŞMASI
1974 yılında Prof. Dr. Ali Kelle tarafından rastlanan Batman bantlı çöpçü balığı 2 yıl önce Sarım ve Sason çaylarında bulunmuştu. Bu balık dünyada 300'den fazla kayıp tür arasında ilk 10'da bulunuyordu.
Dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan ve neslinin tükendiğine dair raporlamalar yapılan Batman Bantlı Çöpçü Balığını (Paraschistura chrysicristinae) Sarım Deresi ve Sason Çayı’nda yeniden keşfeden akademisyenler; tür koruma eylem planı ve türün tam yayılış alanının belirlenmesi için Diyarbakır ve Batman il sınırlarında kalan ve türün yayılış alanı ile doğrudan etkileşim içinde olan Lice, Kulp ve Sason ilçelerinin idari amirleri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşerek lise öğrencileri ve öğretmenlerine yönelik birtakım farkındalık çalışmaları gerçekleştirmişti.