Sisin adasındaki bataklıkta 4 bin yıldır saklı olan Bronz Çağı mezar odası bulundu.

İngiltere'nin güneybatısındaki Dartmoor Milli Parkı'nın sisli bataklıklarında, 4.000 yıl öncesine ait Bronz Çağı'ndan kalma göz kamaştırıcı bir mezar odası gün yüzüne çıktı. 

MEZAR LABORATUVARA TAŞINACAK

Mayıs ayında keşfedilen ve Ağustos ayında kazısı tamamlanan bu mezar, arkeologları heyecanlandıran benzersiz bulgularla dolu.

Arkeologlar, yaklaşık 1 metre karelik taş sandık içinden alınan kömürün, radyokarbon tarihlemesi sonucu mezarın M.Ö 1800 civarında kullanıldığı belirlendi.

Mezar odasını çevreleyen granit taşların kaldırılmasıyla, iyi korunmuş ahşap parçalar ve ek dolgu malzemeleriyle karşılaştıklarını belirten arkeologlar, mezarın titizlikle laboratuvara taşınarak, içeriğinin tamamen açığa çıkarılması için mikro kazıya tabi tutulduğunu kaydetti.

Sayburç Ören Yeri'nde kazı çalışmaları Sayburç Ören Yeri'nde kazı çalışmaları

DETAYLAR DÜNYAYLA PAYLAŞILACAK

Plymouth Üniversitesi'nden çevre bilimci Ralph Fyfe, Cut Hill'in tarih öncesi çağlarda yoğun insan faaliyetlerine sahne olduğunu belirterek, bölgenin insanlar için derin bir anlam taşıdığını vurguladı.

Leicester Üniversitesi'nden arkeolog Laura Basell ise Cut Hill'in uhrevi atmosferinin, Bronz Çağı insanları için yaşam ve ölüm arasındaki sınır bölgesi olarak görülebileceğini ifade etti.

Mezarın mikro kazı aşaması tamamlandığında, keşfedilen tüm eserler detaylı analizlere tabi tutulacak ve bulguların tüm dünyayla paylaşılması hedefleniyor. 

Dartmoor Ulusal Park Otoritesi'nden arkeolog Lee Bray de, bu keşfin, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandıracağını söyledi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR