Araştırmacılar, Senegal'deki Toumboura III bölgesinde yaptıkları kazılarda 30.000 ila 40.000 yıl öncesine ait kırmızı aşı boyası kalıntılarına ulaştı. Bu keşif, Batı Afrika'daki insanların Orta Taş Çağı'nda kırmızı aşı boyası kullandığına dair ilk somut kanıtı sunuyor.
Aşı boyasının, tarih öncesi dönemlerde güneş kremi, yapıştırıcı ve boya olarak kullanılan, demir oksit ve kil içeren doğal bir pigment olduğunu belirten araştırmacılar, şöyle dedi:
''Mağara resimlerinden deniz kabuklarının süslenmesine kadar pek çok alanda kullanılan aşı boyası, aynı zamanda tarih öncesi ritüellerde vücut boyası olarak da kullanılıyordu. Bu nedenle aşı boyası, insanlarda soyut düşünce ve sembolik davranışların gelişiminde önemli bir rol oynamış olabilir.
Bugüne kadar, aşı boyası kullanımına dair en eski kanıtlar genellikle Güney, Doğu ve Kuzey Afrika'dan geliyordu. Batı Afrika'da ise bu konuda yapılan araştırmalar sınırlıydı. Yeni çalışma, bu bölgedeki davranışsal evrimin anlaşılmasına ışık tutuyor.''
Araştırmacılar, Toumboura III'te bulunan 46 aşı boyası parçası üzerinde yapılan incelemelerde, bunların çoğunun toz haline getirilerek kullanıldığını belirterek, bu tozların güneşten korunma amacıyla kullanılmadığını, çünkü bunun için saf demir oksitler gerektiğini belirtti.