Uykusuzluk sorununu çözen ve beyni uyku düzenine ayarlayan akıllı kafa bandı yapıldı.

Uzun bir günün ardından yatakta dönüp durduğunuzu ve keşke beyninizi kapatıp biraz uyuyabilecek şekilde programlayabilseydim diye düşündüğünüz oluyor mu?

Yapay zekada devrim; Makineler düşünmeye başladı! Yapay zekada devrim; Makineler düşünmeye başladı!

Bu kulağa bilim kurgu gibi gelebilir ancak Elemind adlı girişimin amacı bu. Bu girişim, insanların beyin dalgalarıyla uyumlu akustik uyarılar yayan ve onları daha hızlı uyku durumuna geçiren bir elektroensefalogram (EEG) kafa bandı kullanıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, uyku başlangıcı uykusuzluğu olan yetişkinler üzerinde yapılan küçük bir çalışmada, cihazdan gelen 30 dakikalık uyarım, uykuya dalma sürelerini 10 ila 15 dakika azalttı. Bu yaz, Elemind, erken bir pilot programın parçası olarak ürününü küçük bir kullanıcı grubuna göndermeye başladı.

MIT Profesörü Ed Boyden '99, MNG '99; David Wang '05, SM '10, PhD '15; eski doktora sonrası araştırmacısı Nir Grossman; eski Media Lab araştırma ortağı Heather Read; ve Meredith Perry tarafından kurulan şirket, cihazı daha geniş bir şekilde kullanıma sunmadan önce ilk kullanıcılarından geri bildirim toplamayı planlıyor.

Elemind ekibi, cihazların yan etkilere ve bağımlılığa yol açabilen uyku haplarına kıyasla birçok avantaj sağladığına inandıklarını söyledi.

Elemind'in CEO'su Perry, şöyle dedi:

''Yan etkiler olmadan harika bir uyku çekmek isteyen kişiler için kimyasal olmayan bir seçenek yaratmak istedik, böylece doğal uykunun tüm faydalarını riskler olmadan elde edebileceksiniz. Bu cihazdan faydalanabileceğini düşündüğümüz birçok kişi var, ister uyku ilacı almak istemeyen emziren bir anne olun, ister jet lag ile mücadele etmek isteyen ve zaman dilimleri arasında seyahat eden biri olun, ister sadece ertesi günkü performansınızı iyileştirmek ve uykunuz üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunuzu hissetmek isteyen biri olun.''

NASIL ÇALIŞIYOR?

Elemind'in kafa bandının EEG (elektroensefalogram) teknolojisi sayesinde beyin aktivitesini ölçtüğünü belirten  bilim insanları, ''Daha sonra, bu verileri kullanarak özel olarak tasarlanmış sesler üretiyor. Bu sesler, beynin uykuya geçişini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. Küçük çaplı bir çalışmada, bu bandı kullanan kişilerin uykuya dalma sürelerinin ortalama 10-15 dakika azaldığı gözlemlenmiş'' dedi.

Elemind'in kafa bandı, sadece uyku sorunları yaşayanlar için değil, aynı zamanda jet lag ile mücadele edenler, uyku ilaçlarından uzak durmak isteyenler veya genel olarak uyku kalitesini artırmak isteyenler için de faydalı olduğu belirtildi.

Bu teknolojinin potansiyelinin sadece uykuyla sınırlı olmayacağını belirten uzmanlar, gelecekte, hafıza, odaklanma ve hatta bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek farklı uygulamalar geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR