Bilim insanları, 500 milyon yıllık volkanik küllerde keşfettiği kambriyen trilobitlerinin anatomisi ortaya çıkardı.

Kambriyen dönemine (541 milyon ila 485 milyon yıl önce) tarihlenen bozulmamış fosiller, 2015 yılında Fas'taki Kambriyen Tatelt Formasyonu'ndan gelen volkanik kül katmanlarının altına gömülmüş halde bulundu. 

Bu volkanik mezar, hayvanların yumuşak dokularını bile koruyarak daha önce hiç gözlemlenmemiş anatomik özellikleri ortaya çıkardı.

New England Üniversitesi'nden paleontolog John Paterson, ''Bu yeni örnekler yalnızca antenleri ve yürüme bacaklarını değil, aynı zamanda ağız yapılarını ve hatta tüm sindirim sistemini üç boyutlu (3B) olarak koruyor''

Poitiers Üniversitesi'nden sedimentolog Abderrazzak El Albani, bu modellerin ''hayvanların dış yüzeyleri, vücutlarının her bir bölümü, bacakları ve hatta uzantıları boyunca uzanan kıl benzeri yapılar da dahil olmak üzere detaylı görüntüler sunduğunu'' belirtti. 

El Albani, Protolenus (Hupeolenus) türünün ağız yapılarının, ilk kez trilobitlerde belgelendiğini söyledi.

Diyarbakır’da caminin minaresi evin üstüne devrildi Diyarbakır’da caminin minaresi evin üstüne devrildi

SİNDİRİM SİSTEMİ BİLE KORUNMUŞ

Tribol

Volkanik kül aynı zamanda hayvanların iç kısımlarının korunmasına da yardımcı oldu. 

Science Dergisinde 27 Haziran Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, tüm sindirim sistemi sağlam olan  trilobitin muhtemelen ölmeden önce sudaki külü yuttuğunu ve bunun da yumuşak dokuların bozulmasını engellediği bildirildi.

Trinbolit

Editör: EYYUP KAÇAR