Dünya'nın mantosuna yolculuk yapan bilim insanları ''Kayıp Şehir'' yakınlarında rekor derinliğe indi

Bilim dünyası, okyanusun derinliklerinde şimdiye kadar ulaşılmamış bir başarıya imza attı. Araştırmacılar, Orta Atlantik Sırtı'nda, deniz tabanından tam 1,2 kilometre derinliğe inerek Dünya'nın manto tabakasından bugüne dek çıkarılan en derin kaya örneğini elde etti.

Bu olağanüstü başarı, manto kayaları ile deniz suyu arasındaki etkileşimlerin yaşam için hayati önemdeki kimyasalları nasıl yarattığını incelemek için büyük bir fırsat sunuyor.

DÜNYA DIŞI YAŞAMA IŞIK TUTACAK

D Ü N Y A1-1

Queensland Üniversitesi jeomikrobiyolog Gordon Southam ve ekibi, bu derin çekirdek örneği sayesinde yaşamın sınırlarını yeniden tanımlamaya bir adım daha yaklaşıldığını söyledi.

Daha önceki girişimlerde 201 metrelik derinliğe kadar ulaşılabildiğini hatırlatan Southam, elde edilen verilerin, yaşamın kökenine dair anlayışı derinleştirmenin yanı sıra Dünya dışı yaşam potansiyelini keşfetmek için de bir ışık tutabileceğini belirtti.

Cardiff Üniversitesi'nden jeokimyacı Johan Lissenberg de bu çığır açıcı çalışmanın, mantonun dinamik yapısı hakkında da yeni bilgiler sunduğunu ifade ederek, ''Okyanus volkanlarından patlayan kayalardan mantonun birçok farklı 'lezzeti' olduğunu biliyoruz. Elde edilen yeni manto örneği, bu bileşimlerin nasıl değiştiğini ve mantonun farklı parçalarının yüzeye nasıl göç ettiğini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu bulgu, mantonun hareketiyle ilgili önemli sorulara yanıt verebilir'' dedi.

KAYIP ŞEHİR

G E M İ2

Delme işleminin, 2023 yılında Uluslararası Okyanus Keşif Programı tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden JOIDES Resolution araştırma gemisindeki bilim insanları, Atlantik Masifi olarak bilinen ve manto kayalarının yüzeye çıktığı Orta Atlantik Sırtı'ndaki bir bölgeye sondaj yapıldığını söyledi.

Belirlenen noktanın okyanusa metan ve hidrojen salan hidrotermal menfez alanı "Kayıp Şehir"e oldukça yakın olduğunu belirten bilim insanları, ''Bu alan, yaşamın kökenlerini araştırmak için ideal bir laboratuvar niteliğindeydi'' dedi.

M A N T O2

Utah Üniversitesi'nden mikrobiyolog William Brazelton da, şöyle dedi:

''Beklediğimizden çok daha fazla örnek topladık. Sondaj sırasında neredeyse 24 saat boyunca balyozlarla kayalar parçalandı ve 1,2 kilometre derinliğe kadar neredeyse kesintisiz bir iyileşme sağladı. Bu derinlik, mikrobiyal çeşitliliği, bolluğu ve aktiviteyi belgelemek için benzersiz bir fırsat sundu.''

KAYNAK: Livesience