Bundan 3.200 yıl önce, Doğu Akdeniz, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da altın çağını yaşayan medeniyetler aniden karanlığa gömüldü. Orta Assur İmparatorluğu, Mısır'ın Yeni Krallığı, Babil, Hititler, Troya, Mikenler ve Minoslular... Hepsi bir anda tarih sahnesinden silindi.

BRONZ ÇAĞI'NIN GÖZ KAMAŞTIRICI YÜKSELİŞİ

Araştırmacılar, bronz çağının, insanlık için büyük bir teknolojik sıçrama olduğunu, bakırın kalay ve diğer metallerle alaşımlanmasıyla elde edilen bronzun, daha güçlü ve dayanıklı aletler ve silahların üretilmesini sağladığını söyledi.

Bronz çağının daha büyük şehirlerin kurulmasına, karmaşık sosyal yapıların oluşmasına ve yazı sistemlerinin gelişmesine olanak tanıdığını kaydeden araştırmacılar, medeniyetlerin, diplomasi, ticaret ve kültür alışverişiyle birbirine bağlandığını söyledi.

SONUN BAŞLANGICI: M.Ö 1177

Araştırmacılar, bronz çağı refah döneminin, M.Ö 1177 civarında gizemli bir şekilde sona erdiğini, şehirlerin harabeye döndüğünü, yazı sistemlerinin unutulduğunu ve kültürlerin yok olduğunu belirtti.

ESRARENGİZ SALDIRILAR

Bu dönemde ortaya çıkan ''Deniz Kavimleri'' adlı gizemli bir gücün kıyı kentlerini yerle bir ettiğini ifade eden araştırmacılar, ''Kimlikleri hala tam olarak çözülemeyen bu denizciler, Anadolu, Suriye, Fenike, Kenan, Kıbrıs ve Mısır'da yıkıma yol açtı'' dedi.

İÇ ÇÖKÜŞ VE İKLİM FELAKETİ

Bazı tarihçiler, Tunç Çağı toplumlarının aşırı merkeziyetçi ve hiyerarşik yapılarının iç çöküşe neden olduğunu savunurken, bazıları ise iklim değişikliğine dikkati çekiyor. 

Antik göl tortularında yapılan araştırmalarda, o dönemde yaşanan kuraklık ve kıtlıkların toplumsal kargaşayı tetiklediği de ortaya çıktı.

GİZEM DEVAM EDİYOR

Araştırmacılar, tunç çağı çöküşünün, tarihteki en büyük gizemlerden biri olmaya devam ettiğini belirterek, şöyle dedi:

''Belki de tek bir neden yerine, tüm bu faktörlerin bir araya gelerek ''felaket fırtınası' yarattığı söylenebilir.

Bu olay, ne kadar güçlü olursa olsun hiçbir medeniyetin yok olmaya karşı bağışık olmadığının bir kanıtı. Tunç Çağı'nın ihtişamlı şehirleri ve gelişmiş kültürleri, bir anda tarihin tozlu sayfalarına gömüldü. Bu gizemli çöküş, insanlık için önemli bir ders niteliği taşıyor.''
 

Kaynak: arkeofili