Yaptıkları araştırmalarla radikal açıklamalarda bulunan fizikçiler; ''Zaman, kuantum serap olabilir'' dedi.

Fizikçilerin evrenin doğasını anlama çabaları, zamanın gizemini çözmeye çalışırken yeni bir boyut kazandı. 

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nden Alessandro Coppo ve ekibi, zamanın kuantum düzeyinde bir serap olabileceğini öne süren çarpıcı bir teori ortaya koydu. 

Bu teori, zamanın, birbirinden uzak iki parçacık arasındaki kuantum dolanıklığından kaynaklanan bir illüzyon olduğunu savunuyor.

ZAMANIN KUANTUM İLLÜZYONU 

Fizikçiler, zaman, klasik fizikte sabit bir olgu olarak kabul edilirken, Einstein'ın genel görelilik teorisinin zamanın uzayla iç içe geçtiğini ve bükülebileceğini gösterdiğini söyledi.

Bu iki teori arasındaki temel uyumsuzluk, fizikçilerin evrene dair ''her şeyin teorisini'' bulmalarını zorlaştırırken, Coppo'nun ekibi, Page ve Wootters mekanizması olarak bilinen bir teoriyi kullanarak bu çıkmaza yeni bir perspektif getirdi.

Page ve Wootters mekanizması, zamanın, bir nesne ve bir saat gibi davranan başka bir nesne arasındaki kuantum dolanıklığı yoluyla ortaya çıktığını öne sürüyor. Bu mekanizmayı kullanarak, fizikçiler zamanın, birbirine dolanık ancak etkileşimsiz iki kuantum durumu arasında nasıl ortaya çıkabileceğini gösterdi.

KUANTUM DOLANIKLIĞININ GÜCÜ

Araştırmacılar, çalışmalarında, titreşen bir harmonik osilatör ve bir dizi minik mıknatısın oluşturduğu saat benzeri sistemlerle deneyler yaptı. 

Bulguların, bu sistemlerin Schrödinger denklemi ile mükemmel bir uyum içinde olduğunu gösterdiğini kaydeden araştırmacılar, zamanın akışının, minik mıknatısların durumlarına bağlı olarak ortaya çıktığını keşfettiklerini söyledi.

''Bu bulgu, zamanın makroskobik (daha büyük) nesneler için bile kuantum dolanıklığından kaynaklanan bir olgu olabileceğini gösteriyor'' diyen Coppo, klasik fiziğe nasıl ulaşılacağını anlamak için kuantum fiziğinden başlamanın doğru ve mantıklı bir yol olduğuna inandıkların ifade etti.

ŞÜPHELER VE GELECEK ARAŞTIRMALAR

Oxford Üniversitesi kuantum bilgi bilimi profesörü Vlatko Vedral ve diğer bazı fizikçiler, teorinin büyüleyici olduğunu ancak, henüz test edilebilir bir şey üretmediğini belirterek, ''Yine de, kuantum mekaniğinden yola çıkarak zaman teorileri geliştirmek, deneylerle uyumlu olduğu sürece umut verici bir başlangıç olabilir'' dedi.

New York'taki Rochester Üniversitesi teorik fizikçi Adam Frank, ''Belki de zamanı anlamanın tek yolu Tanrı'nın gözünden değil, içeriden, dünyanın böyle bir görünümünü ortaya çıkaran yaşamda ne olduğunu sorma perspektifindendir'' diyor.

Bu yeni araştırmanın, zamanın doğasını anlama yolunda önemli bir adım olabileceğini belirten araştırmacılar, ''Zamanın gerçekten de kuantum dolanıklığından kaynaklanan bir illüzyon olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor'' dedi.

Livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR