Bilim insanları, 450'den fazla araştırmayı inceleyerek iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkisini daha net bir şekilde ortaya koydu. 

Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının azaltılmaması halinde, özellikle amfibiler, dağ ve ada ekosistemlerindeki canlılar ile Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki türlerin yok olma riskini ciddi şekilde artıracağını gösterdiğini bildirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YAŞAM

Araştırmacılar, yükselen sıcaklıklar ve değişen yağış düzenlerinin, türlerin yaşam alanlarını ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, ''Örneğin, monarh kelebeklerinin göç yolları, iklim değişikliği nedeniyle çiçek açma zamanları değişen bitkilerle uyuşmaz hale geldi'' dedi.

BAZI TÜRLER RİSK ALTINDA?

Amfibilerin, değişen hava koşullarına karşı oldukça hassas oldukları için en büyük tehdit altında olduğunu kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Dağ, ada ve tatlı su ekosistemlerindeki canlılar ise çevrelerindeki yaşam alanlarının sınırlı olması nedeniyle yeni ortamlara uyum sağlamada zorlanıyor.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması halinde bu risk yavaşlatılabilir ve hatta durdurulabilir. Bu sayede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türler ve ekosistemler için daha etkili koruma çalışmaları planlanabilir.''

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkisini daha kesin bir şekilde ortaya koyarak politika yapıcıları harekete geçmeye davet etti.

Kaynak: livesience