Norveç’te bin yıldır toprak altında saklı kalmış eşsiz bir Viking hazinesi gün yüzüne çıkarıldı.

Stavanger Üniversitesi’nden arkeologlar, Norveç’in güneybatısındaki Årdal köyünde, yeni bir yol inşaatı sırasında bu tarihi keşfi gerçekleştirdi. Başlangıçta bakır tel olarak düşünülen bu parıltılı nesnelerin, yakından incelendiğinde karmaşık işlemelerle süslenmiş gümüş bilezikler olduğu anlaşıldı. Bu buluntu, arkeologlar için kariyerlerinin en büyük sürprizlerinden biri oldu.

VİKİNG ÇİFTLİĞİ

Arkeologlar, bileziklerin bulunduğu alanın, bir zamanlar büyük bir Viking çiftliğine ev sahipliği yaptığını belirterek, çiftlikteki evlerin, hayvanlar ve çeşitli eşyaların, Vikinglerin bu bölgede oldukça gelişmiş bir yaşam sürdüğünü gösterdiğini ifade etti.

Gömülü bileziklerin bulunduğu küçük yapının ise, muhtemelen kölelerin barındırıldığı bir yer olduğu kaydedildi.

KAÇIŞ SIRASINDA SAKLANAN HAZİNE

Arkeologlar, çiftliğin yakıldığına dair bulgulara da ulaşıldığını söyleyerek, bu durumun, Viking Çağı’ndaki büyük bir huzursuzluk dönemiyle örtüştüğünü kaydetti.

Çiftlikte yaşayan insanların, bir saldırıdan kaçmak zorunda kalırken, değerli eşyalarını güvenli bir yere saklandığının düşünüldüğünü belirten arkeologlar, ''dağın yamacındaki bu küçük kulübe, hazinenin saklanması için ideal bir yerdi'' dedi.

Dijital platformlarda haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri Dijital platformlarda haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri

GÜMÜŞÜN GİZEMİ

Norveç’te gümüş madeni bulunmadığı için, bileziklerin yapımında kullanılan gümüşün yurtdışından getirildiğinin düşünüldüğünü anlatan arkeologlar, bu gümüşün, ticaret, hediye veya yağma yoluyla bölgeye ulaşmış olabileceğini söyledi.

Bileziklerin tasarımının, daha önce aynı bölgede bulunan gümüş kolyelere benzediğini kaydeden arkeologlar,şöyle dedi:

''Bileziklerin bulunduğu toprak bloğu, detaylı incelemeler için müzeye taşındı. Röntgen ve toprak analizleri yaparak bileziklerin gömülme koşulları hakkında daha fazla bilgi elde edilecek. Bu eşsiz buluntu, Vikinglerin kültür ve yaşam tarzı hakkında yeni bir pencere açacak.''

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR