Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) teknik desteği ve ortaklığıyla Bismil Belediyesi tarafından geliştirilen Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi,AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında sunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteği ile yürütülen “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi”, yerel düzeyde iklim değişikliğine uyum ve azaltma çözümlerinin planlanması ile uygulamalarını iyileştirerek yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma kapasitesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Tarımda Kendi Kendine Yeten Bismil Projesi, Bismil'de tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı ve kendi kendine yeten tarımsal sistemler yoluyla yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltım kapasitesini artırmayı amaçlamaktadır. Proje, 24 aylık uygulama takvimi ve 750.000 Euro bütçe ile üç ana bileşen altında geliştirilmiştir:

Tarımsal Üretimde Suyun Etkili Kullanımı:Susuz tarım ve hassas tarım ile yağmur suyunun etkili geri kullanımı için pilot uygulamalar yapılacak.

Kendi Kendine Yeten Tarımsal Sistemler: Güneş enerjili kuyu uygulaması ve tarımsal atıkların geri kullanımı ile tarımsal üretimde ekosistemin ve doğal kaynakların korunması sağlanacak.

Kapasite Geliştirme: Kırsal alanda farkındalığın artırılması, Bismil İklim Değişikliği Odak Çalışma Grubu kurulması ve vatandaşların iklim değişikliğine uyum konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, ülkemizde kullanılan suyun yaklaşık %77’sinin tarımsal üretimde kullanılmasının, bu alanda suyun etkili kullanımını önemli hale getirdiğini belirtti. Avşar, projenin Bismil’in tarımsal potansiyeli ve sürdürülebilir tarım ihtiyaçlarına yönelik geliştirildiğini ve yerel kapasitelerin projeler yoluyla geliştirilmesinin bölgenin kalkınmasına kalıcı etki yaratacağını vurguladı.

Bismil Belediyesi Eş Başkanı Mizgin Ekin ise, halkın ihtiyaçlarını tespit edip sorunlarını çözmek ve yerel potansiyelden en iyi şekilde yararlanmak amacıyla Diyarbakır TSO ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti. İklim değişikliği etkilerinin küresel olarak her anlamda hissedildiğini ve bu alanda odaklanmanın tüm toplum için bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Bismil'de başlatılan bu proje, yerel iklim değişikliğine uyum ve azaltma çabalarına önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. DTSO ve Bismil Belediyesi’nin ortak çalışması, bölgenin sürdürülebilir tarım ve iklim değişikliği konusundaki kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: IHA