6. yüzyıla ait Bizans kovasının eksik parçaları Sutton Hoo'da bulundu.

İngiltere'nin Sutton Hoo bölgesindeki 1.400 yıllık tekne mezarında çalışan arkeologlar, Bizans İmparatorluğu'ndan kalma kırık bir kova parçasını ortaya çıkardı. Anglosakson bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan bu parçalar, Türkiye'den ithal edilen ve yaklaşık 1.500 yıllık olan bir bakır kovaya aitt.

Uzmanlar, bu kovanın, Sutton Hoo'daki ünlü gemi mezarından en az bir asır daha eski olduğunu ve erken ortaçağ dönemine dair önemli bilgiler sunduğunu belirtiyor. 

Arkeologlar, korumacılar ve İngiltere'nin Ulusal Vakfı ile FAS Heritage'dan Time Team gönüllülerinden oluşan ekip, metal parçalarını Haziran ayında yapılan kazı ve metal tespiti çalışmaları sırasında buldu.

TARİHİ FİLM VE KEŞİFLER

Sutton Hoo, 1939'daki keşfinin ardından 2021 yapımı ''The Dig'' filminde yer alan muhteşem yedinci yüzyıl gemi mezarıyla tanınıyor. 

Demirtaş, bir araya gelmediği yazarla kitap yazdı Demirtaş, bir araya gelmediği yazarla kitap yazdı

Güneydoğu İngiltere'deki Suffolk yakınlarında bulunan ve mücevher ile madeni paraların da bulunduğu 18 ayrı mezar höyüğünden oluşan bir kompleksin sadece bir parçası olan mezar, antik dönemin ticaret ve kültürel ilişkilerine dair ipuçları veriyor.

Mısır kasesi, Doğu Akdeniz gümüş eşyası ve bitüm gibi ithal malların kanıtları da Sutton Hoo'da keşfedilmişti.

''ANTAKYA'DA ÜRETİLDİ''

Kova Çizim

Bromeswell Kovası olarak bilinen bakır alaşımlı kovanın, gemi gömülmesinden en az bir yüzyıl öncesine tarihlendiğini kaydeden uzmanlar, 1986'da bulunan parçalanmış kovanın, aslanlar ve bir köpeğin yer aldığı bir Kuzey Afrika av sahnesini tasvir ettiğini söyledi.

Uzmanlar, yeni buluntu ile ilgili şunları söyledi:

''Muhtemelen 6. yüzyılda, o zamanlar Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olan Türkiye'nin Antakya kentinde üretilmişti. 

Kovanın üzerindeki Yunanca bir yazıda 'Bunu sağlıklı bir şekilde kullanın, Üstat Kont, uzun yıllar boyunca' yazıyor. Bunun da diplomatik bir hediye olabileceği düşünülüyor.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR