Aziz Fidanci
Diyarbakırlı Kadın Sporcu Türkiye’de bir ilke imza atarak bin boksör yetiştirdi. Kadınlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Sporcu Fatoş Yakut “60 yaşında kick boks yapan kadın öğrencilerim var." dedi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Odyometri bölümünü bitiren Fatoş Yakut spora olan ilgisi nedeniyle bölümünün dışında sporla ilgilendi. Okul okuduğu sırada sporla ilgilenen Yakut, Türkiye’de olmayan bir spor istasyonu kurmayı hep hayal ettiğini söyledi. 2013-2016 yıllarında mezun olduktan sonra Diyarbakır’a döndü. Nişanlandı, evlendi. Evde oturacak biri olmadığını fark etti.
Ablasına ait spor salonunda pilates hocası olarak işe başladı. Çok sayıda üyesi bulunan salonda öğrencilerle sürekli sağlık ve sporla alakalı sohbetler yaptı. Farklı ülkelerden sporcuları bulunan Yakut, onlarla spor ve yaşam hakkında sohbet etmeye başladı. Yabancı dili olmadığı için araştırmaları yarım kaldı ve öğrencisinden destek aldı. Amerika’da bulunan spor salonlarına e-postalar attı. Cevaplar geç gelse de pes etmedi. Onlarda gördüğü spor istasyonlarından ilham alarak Türkiye’de bulunan farklı spor dallarını geliştirmeye başladı. Spor aletleri üzerine çizimler yaparak mimarlığa soyundu. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle Amerika’ya gidemedi. Amerika’ya gitmek hayal olsa da Amerika’da popüler olan spor tekniklerini Diyarbakır usulü geliştirdi.
Maddi imkânsızlık içerisinde mücadele veren Fatoş Yakut, kendi işini kurmak için ablasından ayrılmaya karar verdi. Para bulamadı. En büyük destekçisi eşi Yusuf oldu. Yusuf, 2020 yıında 70 bin TL’ye sattığı arabasının parasını çok sevdiği eşi Fatoş’a verdi. Salon tutan Fatoş, öğrenci almaya başladı. 1 ay geçmeden Pandemi illetiyle karşı karşıya kaldı. Hevesi kursağında kaldı. İş yapmadan kira vermeye, elektrik, su ve plaza aidatı ödemeye başladı. Pes etmedi. Salgın bittikten sonra yine eşi Yusuf’tan destek alıp borç harcı kapatıp yeni salon kurdu. Hayat mücadelesini bizlere anlatan Fatoş Yakut kadının toplum içerisindeki mücadelesini bizlere şöyle anlattı:
“Hazırlık sürecim çok zor oldu. Kimi zaman uykum kaçtı. Hep mücadele verdim, dayanmaya çalıştım. Eşim bana büyük destek verdi. Sattığı arabasının parasını bana verdi. Ben de zaman kaybetmeden araştırmalara başladım. Mobilyacı, döşemeci ne varsa dolaştım. Çizdiğim projenin fiziki uygulamasını kurduk. Bu uygulama Türkiye’de ilk olduğu için Türkiye Patent Enstitüsüne başvurdum. Evrakları, çizimleri teslim ettikten sonra adıma patentlendi. Bu uygulamanın örneği birtek Diyarbakır’da var. İlk etapta 13 istasyon kurdum. Sadece kadınlara yönelik başlattığım istasyonlarda 30 dakika kick boks Türkiye’de bir tek Diyarbakır’da var. Diyarbakırlı kadınlar boks yapmayı seviyor. İnanılmaz sonuçlar almaya başladım. Büyük ilgi oluşmaya başladı. Şu ana kadar bin dolayında kadın boksör var. Daha önce kendini savunamayan kadınlar şimdi çok güçlü. Anlatacağım birçok örnek var. Sadece birini size anlatayım. Eşinden ayrılan bir sporcumuz daha önce eşinden şiddet görmüştü. Bizimle tanıştıktan sonra kendini savunmayı öğrendi. Bunu duymak beni mutlu etti. Kadınlar şiddetten yana değil ama gerektiğinde kendini savunmayı bilmeli."
"Bu salona erkekler giremez"
Sadece kadınlara özgü bir salonun olduğunu belirten Fatoş Yakut, salonun kapısına astığı “Erkekler giremez” afiş ile ilgili de şunları söyledi:
“Bazı kadınlarımızın problemleri olabiliyor. Eşi veya zarar vermek isteyen erkekler olabiliyor. Biz de bu sebepten sadece kadınlara hizmet veriyoruz. Erkek üye almıyoruz. Erkek kapıdan bile giremez. Sadece kadın üyelerimize açık bir yer. 60 yaşında teyzelerimiz annelerimiz var. Ömründe yumruk, tekme nedir bilmeyen kadın üyelerimiz şimdi çok güçlü. Tekme ve yumruk atıyor. Kuvvetlenmenin yaşı yoktur. Uyarımızı dikkate almadan içeri giren erkek kapıda astığımız yazıya dikkat etsin."
"Kick boksun yaşı yok"
Kick boksun yaşının olmadığına dikkat çeken Yakut, "Kendini korumak ve toplum içerisinde güçlü olmanın yolu boks eldiveni takmaktır. Bu merkezle Diyarbakır’da bin boksör kadın var. Hedefim Türkiye’de bulunan tüm kadınlara boks yapmayı öğretmek. Güçlü elleri, kasları var. Boks yapan kadınlara dikkat edin. Kapıya astığımız “Erkekler Giremez” afişini dikkate alın. Kargocular bile kapıdan içeri giremiyor. Bazı annelerimiz, üyelerimiz gelinlerini ve kızlarını getiriyor. Öyle kadınlarımız var ki! Gelinini öz oğlundan koruyor. Kadın dayanışması beni çok mutlu ediyor. 30 dakikalık sporla güne başlayan kadınların yanı sıra kadın memurlar da öğle mesaisinde gelip 30 dakika boyunca istasyonda tekme yumruk atarak deşarj oluyor” dedi.