Ferit Aslan
Halkların Demokratik Partisi (HDP)’de, 4 yıl TBMM Başkanvekilliği, 5 yıl da eş genel başkanlık yaklaşık bir ay önce eş başkanlığı bırakan Pervin Buldan, ilk yazılı soru önergesini verdi. Buldan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Kapıköy sınır kapısı ile ilgili sorular yöneltti
BULDAN, 9 YIL ARADAN SONRA İLK ÖNERGESİNİ VERDİ
HDP’de, 2014-2018 TBMM Başkenvekilliği, 2018-2023 yılları arasında da eş genel başkanlık yapan Pervin Buldan, eş genel başkanlığı bıraktıktan sonra ilk yazılı soru önergesini verdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Van’da bulunan İran sınırındaki Kapıköy sınır kapısı ile ilgili sorular yöneltildi.
“SINIR KAPISI KULLANANLAR İÇİN EZİYETE DÖNÜŞMÜŞ”
Van Milletvekili Buldan soru önergesinin gerekçesinde, Türkiye ile İran sınırında bulunan Van Kapıköy sınır kapısında uzun süreden beridir gerek fiziki, gerek idari eksikler ve sorunlar; sınır kapısını kullananalar ve bölge halkı için eziyete dönüştüğünü belirterek, “Yerinde yaptığımız incelemelerde sınır kapısının bulunduğu alanda insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacağı bekleme alanı, tuvalet, lavabo, kantin gibi hiçbir sosyal tesisin bulunmadığını saptadık. Kapıköy sınır kapısında sosyal tesisler yerine barakalar bulunmaktadır. Kapının çevresi dağların yüksek kısımlarına kadar çöplerle kaplıdır. İnsanlar hiçbir temel ihtiyaçlarını karşılayamadan güneş altında uzun uzadıya süren işlem sıralarını beklemektedirler” dedi.
“İRAN KONSOLOSLUĞU NEDEN VAN DEĞİL, ERZURUM’DA”
Soru önergesinde Buldan, bölgede bulunan insanlar kapı giriş çıkışlarında görevlilerin kendilerine eziyet edecek düzeyde sorun çıkardıklarını ve engellemelerde bulunduklarını da ifade ettiklerini kaydederek, “Buna göre bir hafta kapıdan giriş yapan kişinin başka bir hafta kapıyı kullanmasına müsaade edilmemektedir. İran’a gerek akraba, gerekse turistik ve ticari ziyaretlerin bilinçli ve sistemli bir şekilde engellendiği bölge insanları tarafından özellikle belirtilmiştir. İnsanlar İran’dan aldıkları bir torba eşyanın torbaları bıçak ile yırtılarak kontrol edildiğini ve zarara uğratıldıklarını ifade etmişlerdir. Bir diğer taraftan İran’a giriş çıkışların çoğunlukla Van sınır kapsından yapılmasına rağmen İran konsolosluğunun sınır ile hiçbir teması olmayan Erzurum’da bulunması sınır kapısını kullananlar için maddi-manevi fazladan bir maliyete sebep olmaktadır” denildi. Buldan’ın Dışişleri bakanı Fidan’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1- Uzun yıllar önce açılan Kapıköy sınır kapısında temel insani ihtiyaçları karşılayacak sosyal tesisler bu zamana kadar neden yapılmamıştır?
2- Türkiye de temel insani ihtiyaçların karşılanmasına dönük tesislerin bulunmadığı başka bir sınır kapısı var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
3- Bakanlığınız temel insan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olan bekleme alanı, tuvalet, lavabo, kantin…vs. hizmetlerin sağlanması amacıyla herhangi bir faaliyette bulunmayı düşünmekte midir? Düşünmekte ise proje içeriği nedir? Ve gerçekleşme süresi ne zamandır?
4- Kapıköy sınır kapısını kullananların giriş çıkışlarında kendilerine yaşatılan zorluğun ve verilen zararın gerekçesi nedir? Bu zorlukların ve zarar ziyanın aşılması için bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunmayı düşünmekte midir?
5- İran – Türkiye arası giriş çıkışların büyük oranda Van sınırından gerçekleşmesine rağmen İran konsolosluğunun Van’da açılmamasının sebebi nedir?
6- Sırf resmi işlemler için Erzurum’a gidip gelmek zorunda kalan kişilerin yaşadıkları mağduriyeti önlemek ve Van şehrine yapılan haksızlığı gidermek amacıyla Van da İran konsolosluğu açmak bakanlığınızın gündemleri arasında bulunmakta mıdır? Şayet bulunuyorsa ne zaman açılacaktır?