Türkmenistan'da bir kaç haftada söner diye ateşe verilen ''Cehennem Kapıları'' 1971'den bu yana sönmedi.

Türkmenistan ve Özbekistan boyunca uzanan, son derece verimli bir petrol ve doğal gaz bölgesi olan Amu-Derya Havzası'nın üzerinde yer alan Darvaza gaz kraterinden yıllardır doğal gaz sızıntısının olduğu bildirildi.

Newcastle Üniversitesi'nde enerji jeolojisi alanında kıdemli öğretim görevlisi Mark Ireland, ''bu havza boyunca Dünya'nın kabuğundan büyük miktarlarda doğal gaz (ağırlıklı olarak metan) sızıyor. Krater, muhtemelen yangına sınırsız yakıt sağlayan yanıcı metan gazı depolarıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor'' dedi.

CEHENNEM KAPILARI 53 YILDIR SÖNMEDİ

Jeologların, yangının birkaç hafta içinde söneceğini düşünerek 1971'de Türkmenistan'ın Darvaza gaz kraterini ateşe verdiklerini belirten yetkililer, ancak yangının 53 yıldır sönmeyerek devam ettiğini söyledi.

FARKLI AÇIKLAMALAR

Türkmenistan çölünde metan ve ateşle dolu bir krater olan ve ''Cehennem Kapıları'' olarak adlandırılan Darvaza kraterinin oluşumuyla ilgili farklı görüşler bulunuyor.

Cehennem Kapıları'nın ne zaman ve nasıl oluştuğuna dair dolaşan yaygın hikaye, kraterin 1971'de bir Sovyet gaz sondaj kulesinin kazara bir doğal gaz rezervine çarpması sonrasında açıldığıdır. (Türkmenistan, 1925'ten 1991'e kadar Sovyetler Birliği'nin kurucu cumhuriyetiydi.) 

Delinmenin, sondaj makinesinin etrafındaki zeminin çökmesine, sondaj altyapısının da çökmesine ve rezervuarda dev bir sızıntı oluşmasına neden olduğunu kaydeden yetkililer, şöyle dedi:

''Zemin açılır açılmaz, yaklaşık 230 fit (70 metre) çapında ve 100 fit (30 m) derinliğindeki kraterden metan gazı ve diğer zararlı dumanlar yayılmaya başladı. Bu, jeologları potansiyel bir çevre felaketini (örneğin komşu köylerdeki insanların ham gazlardan zehirlenmesi) önlemek için cesur bir plan yapmaya yöneltti.

Krater açıldıktan kısa bir süre sonra Sovyet bilim adamları, yangının sönmeden birkaç hafta içinde metanı yakacağını düşünerek kraterin duvarlarını ateşe verdiler. Ama bunun yerine ateş yanmaya devam etti.''

KAPATMA PLANLARI

Ateş Haberi̇çi̇

Yetkililer 53 yıl sonra Türkmenistan cumhurbaşkanının ''Cehennemin Kapıları''nı kapatma planlarını açıklamasına rağmen Darvaza gaz kraterinin yanmaya devam ettiğini kaydetti.

Kapatma planları halen hayata geçirilmeyen Darvaza gaz kraterindeki ateşli parıltı kilometrelerce öteden görülebiliyor. 

Kraterin, yılda yaklaşık 10 bin ziyaretçi çekerek ülkenin en önemli turistik mekanlarından biri haline geldiği bildirildi.

Pirana benzeri yeni bir balık türü keşfedildi Pirana benzeri yeni bir balık türü keşfedildi

Live Sience
 

Editör: EYYUP KAÇAR