Meral Özdemir

Son dönemlerin 'süper meyvesi" olarak dikkat çeken Aronya, Ayşegül ve Serdar Karakaya çiftinin girişimiyle, Diyarbakır'ın bereketli topraklarında hayat buldu.

Yüksek C vitamini içermesi ve antioksidan kaynağı olarak gösterilen üzümsü bir tür olan Aronya, Türkiye'de popülerliği artarken, Antalya'da yaşayan çermikli Ayşegül ve Serdar Karakaya çiftçinin de dikkatini çekti.
Yaptıkları araştırmalar sonucunda Aronya fidesine ulaşan ve bundan ek bir gelir elde etmek isteyen girişimci çift, ilk önce Antalya'da bir yaylada dikim yaptı.
 Ancak umduklarını bulamayan çift, daha sonra  Çermik'teki arazilerinde Aronya fidelerini ekmeye karar verdi. Aronya yetiştiriciliği hayalini gerçekleştirmek için  memleketleri Çermik'e gelen çift, önce toprak analizi yaptı.
 Hava ve toprağın  uygunluğundan sonra kolları sıvayan çift, 2019 yılında heyecanla 5 dönümlük alana  bin 650 Aronya fidesi ekti. Bir yıl sonra da fideler uyumlanarak ilk meyvelerini verdi.
 Büyük emek, sabır ve gururla geldikleri aşamayı CEGA Medya'ya anlatan  Karakaya çifti,  hayallerini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.


Ayşegül Karakaya, Antalya Muratpaşa Belediyesi'nde işçi olarak çalıştığını, yazları  eşiyle senelik izin dönemlerini memleketleri Çermik'te geçirdiklerini söyledi.
Toprağı, üretmeyi çok sevdiklerini belirten Karakaya, Aronya'nın özellikli bir meyve olduğunu öğrenince yetiştirmeye karar verdiklerini kaydetti.

ÇERMİK TOPRAĞI ARONYA'YI SEVDİ

Karakaya, eşinin de toprağa meraklı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"İlk olarak 2019 yılında Antalya'da yaylada ektik. Ancak verim alamadık. Bunun üzerine hava şartlarının uygunlğunu araştırdıktan sonra  arazimizde denemeye karar verdik. Eşim hemen toprak analizini yaptırdı. Gerekli araştırmalardan sonra ilk ekim için bin 1650 fideyi toprakla buluşturduk. Bir yıl sonra ürün aldık. Sonraki yıl hasat miktarımız 600 kilograma ulaştı. Bu yıl ise 1.5 ton civarında rekolte hayalimiz var. Bu aşamaya gelene kadar çok emek verdik. Sağolsun TOBB  Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç hanımın da desteği oldu. " 

"BU ÇALILARDAN BİR ŞEY ÇIKMAZ DEDİLER"

Toprağa dökülen alın terinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan  Serdar Karakaya ise "5 dönümle başladık, bu yıl 10 dönüme çıkardık, hedefimiz daha büyük bir alanda Aronya yetiştirmek" dedi.
Çermik'in havasının ve toprağının Aronya için elverişli olduğunu yaşarak gördüklerini kaydeden Karakaya şunları söyledi.
"uzun araştırmalarımız sonucu kendi toprağımıza ektiğimiz fidelerden verim almak büyük emeğin sonucu. Biz ilk ektiğimizde köylülerimiz ve akrabalaramız, 'yazık emeklerine, paralarına bu çalılardan bir şey çıkmaz' diyorlardı. Başarımızı görünce  onlar da kendi arazilerinde yetiştirmek istiyor. Ben Çermik, Çüngüş ve Ergani'de bazı üreticilere fide desteğinde bulundum. Eşimle çok mutluyuz. Hayalimizi gerçekleştirdik."

PAZAR,  EN BÜYÜK SORUN

Karakaya, Aronya'nın taze, kurutulmuş, reçel, marmelat, sirke, meyve suyu  olarak tüketildiğini, ayrıca  derin dondurucuda 2 aya kadar tazeliğini koruyabildiğini belirterek, şunları anlattı: 

 "Süper meyve olarak tanımlanan Aronya meyvesi tam bir sağlık ve gençlik iksiri.  Bizim ülkemizde pek fazla bilinmiyor. Ancak kanser gibi bazı hastalıklarda tedavi unsuru olarak kullanılıyor. Biz hasada başladık. bu yılki taban fiyatı kilogramı 150 TL. Biz daha çok marketler ve daimi müşterilerimiz aracılığıyla satıyoruz. Pazar  sıkıntımız var. Böylesine değerli bir meyvenin tüketiciye kolayca ulaşmasını isteriz. Türkiye'de yaklaşık 26 üretim alanı var. Biz de 17. sıradayız. Dünya'da ABD, Almanya,Rusya ve Avrupa ülkelerinde popüler bir meyve. Şifa kaynağı olan bu meyve, hem iç pazarda hem de dış pazarda önemli bir gelir kalemi olacaktır." 

GENÇLİK VE ŞİFA KAYNAĞI

Üzümsü yapısı, rengiyle orman meyvelerine benzeyen ve kansere karşı etkisi ile tanınan Aronya meyvesi, bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

Yüksek C Vitamini içermesi, antioksidan kaynağı olmasıyla gençlik ve şifa vaat eden Aronya'nın ana vatanı Kuzey Amerika.
 “Süper meyve” olarak adlandırılan Aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Ayrıca, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını da  hafiflettiği belirtiliyor.

ARONYA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Küçük ve siyaha yakın mor Aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında, kurusu, meyve suyunu, tozunu, reçelini, marmelatını da damak tadınıza göre şekillendirerek tüketebilirsiniz.