Özgür Ayaydın

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun 2023 mısır alım fiyatını 6 lira olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, girdi maliyetlerine yüzde 100 yapılırken, mısır için yüzde 5 zam yapıldığını belirterek, “ Çiftçiyi mağdur etmeyin, tarlaya küstürmeyin” dedi. 

“Girdi maliyetlerine yüzde 100, çiftçiye yüzde 5”

CEGA Medya’ya konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu, açıklanan mısır fiyatının çiftçileri tatmin etmediği gibi çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, “TMO’nun açıklamış olduğu fiyat 6 lira, 2022 yılında 5 lira 70 kuruştu, artış yüzde 5 civarı. Peki son bir yıl içinde girdiği maliyetlerine enflasyon oranında gelen zamlara baktığımızda mazot 19 liradan 40 liraya çıktı. Bir torba tohum 450 liradan 900 liraya çıktı. Gübre yine öyle bir yılda yüzde 100’den fazla artış oldu. Mısır alım fiyatına ise yüzde 5 gibi komik bir artış yapıldı. Bu durum çiftçiyi hem üzmüştür, hem kızdırmıştır” dedi.

6af6d7e3-e5a4-4e7f-9b4d-6bd52980a984

“Bu fiyatı kabul etmiyoruz, revize edilmelidir”

İskenderoğlu, bu fiyatları kabul etmediklerini ve bu fiyatların hükümet tarafından revize edilmese gerektiğini de söyledi. Odalarının mısır girdi maliyetleri ile ilgili yaptığı çalışmada, 1 kilo mısırın maliyetinin 8 lira 55 kuruş olduğunu, verilen paranın ise 6 lira olduğunu belirten İskenderoğlu, “Çiftçi zarar ediyor. Gelsinler birlikte hesaplayalım. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, çiftçi mahvoldu. Üretici üretimden vazgeçecek, bu fiyatlar ile ithalatın önü açılıp dış ülkelerdeki çiftçinin ekmeğine yağ sürülüyor. Mısır olmayınca ithal etmek zorunda, pamuk olmadığı zaman pamuk iptal etmek zorunda, buğday olmadığı zaman buğday ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, dolayısıyla döviz açığı olan Türkiye’nin ithalat ile birlikte döviz açığı gittikçe fazla olacağını ve makasın daha da açılacağını da belirterek, “Üretici mağdur, çiftçinin sesini duyulması lazım Çiftçi tarladan küserse üretimden küserse tarlalar boş kalır arazi erken, tarlayı eken kimseyi bulamazsınız. TMO’nun mal yeri de yok, lisanslı depoların tamamında buğday var. Geçen yıldan kalma 175.000 ton mısır depolarda duruyor. TMO’nun yanlış alım satım politikası ve yanlış stratejisi çiftçiyi sadece mağdur etmiştir” diye konuştu.

Editör: FERİT ASLAN