Arkeologlar, Neolitik Hongshan kültürüne ait kayıtlardaki en büyük yeşim ''ejderhasını'' buldu.

Resmi devlet haber ajansı Xinhua'nın bildirdiğine göre, 6,2 inç uzunluğunda ve 3,7 inç genişliğinde (15,8 x 9,5 santimetre) ve hemen güneyinde kare bir sunak bulunan dairesel bir mezarın içinde Yeşim ejderhası bulundu. Mezarda ayrıca, üç ayaklı sehpa şeklinde bardaklar, leğen ve çömlekler de dahil olmak üzere çok sayıda çanak çömlekle birlikte insan kalıntıları da bulundu.

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Chifeng şehrinde bulunan mezarın, 5.000 ila 5.100 yıllık olup Hongshan kültürünün bölgede geliştiği bir zamana tarihlendiğini belirten araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bu Neolitik kültürün insanları ekin yetiştiriyor, büyük binalara sahip büyük kasabalar inşa ediyor ve karmaşık eserler üretiyordu. Buluntu, Hongshan kültürü tarafından yaratılmış bir yeşim ejderhasının şimdiye kadar keşfedilen en büyük örneği. Ancak, keşif, çok güzel ama o kadar da benzersiz değil.''

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde Doğu Asya Çalışmaları profesörü olan Gideon Shelach-Lavi, Live Science'a yaptığı açıklamada, benzer büyüklükte yeşim ejderha eserlerinin geçmişte diğer Hongshan kültür mezarlarında keşfedildiğini belirtti. 

Ayrıca araştırmacıların yeni bulunan yeşim ejderhanın veya daha önce bulunanların gerçekten ejderhaları tasvir ettiğinden emin olamadıklarını da ifade eden Shelach-Lavi, ''Neolitik dönemde bunların ne anlama geldiğini gerçekten bilmiyoruz, bu yüzden bunlara 'ejderha' demek anakroniktir'' dedi.

Binlerce yıllık vergi kavanozları bulundu Binlerce yıllık vergi kavanozları bulundu

Shelach-Lavi, ''Diğer şeylerin yanı sıra belirli kişilerin mezarlarını da içeren ritüelistik bir yapıdır. Benzer yapılar Niuheliang adlı başka bir alanda daha önceki kazılarda bulundu'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR