Çin, kuantum bilgisayar teknolojisinde devrim niteliğinde bir adım atıyor. 

Ülkenin en büyük kuantum hesaplama çipi olan Xiaohong, dünya çapında bilim insanlarının dikkatini çekiyor ve kuantum bilgisayar alanında yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Çin Bilimler Akademisi'nin Kuantum Bilgisi ve Kuantum Fiziğinde Mükemmeliyet Merkezi'nden gelen bilim insanları, 504 kübitlik çipi geliştirdi. 

Xiaohong, IBM gibi önde gelen şirketlerin ürünleriyle rekabet edebilecek bir performans sunuyor ve küresel kuantum bilgisayar performansını artırmak için büyük bir potansiyele sahip.

China Daily'nin raporlarına göre, Xiaohong'un amacı, kuantum bilgisayarlarının karmaşık görevlerde daha etkin olabilmesini sağlamak için kuantum bitlerinin davranışını yönetmek ve etkileşimini geliştirmek. Bu çip, gelecekte kuantum bilgisayarlarının daha büyük ve karmaşık problemleri çözebilmesine olanak tanıyacak.

Çinli şirket QuantumCTek, Xiaohong'u yeni bir kuantum bilgisayara entegre etmek için China Telecom Quantum Group ile işbirliği yapacak. 

KUANTUM HESAPLAMALARI DAHA İLERİYE TAŞINACAK

Bu işbirliği, dünya çapındaki araştırmacıların Xiaohong'u kullanarak kuantum hesaplamalarını daha da ileriye taşımasına olanak sağlayacak bir bulut platformunun oluşturulmasını hedefliyor.

Cep telefonu yangınlarına karşı yüzde 80 kuralına dikkat! Cep telefonu yangınlarına karşı yüzde 80 kuralına dikkat!

China Telecom Quantum Group Genel Müdür Yardımcısı Wang Zhen, yeni sistemin kuantum hesaplama alanında önemli bir adım olduğunu belirterek, kullanıcıların pratik değeri olan algoritmalar üzerinde verimli bir şekilde araştırma yapmalarına yardımcı olacağını söyledi.

GELENEKSEL BİLGİSAYARLARDAN FARKLI

Kuantum bilgisayarların, geleneksel bilgisayarlardan çok farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden araştırmacılar,  kübitlerin kullanımıyla kuantum bilgisayarların, paralel hesaplamalar ve inanılmaz hızlarda işlemler gerçekleştirebildiğini söyledi.

Araştırmacılar, kuantum bilgisayarlarının, birçok alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten araştırmacılar, şöyle dedi:

ÇALIŞMALAR HEYECAN YARATTI

''Xiaohong'un piyasaya sürülmesiyle birlikte Çin, kuantum bilgisayar teknolojisindeki liderliğini pekiştirecek ve küresel ölçekte bu alandaki çalışmaları hızlandıracak. Çin şimdiye kadarki en büyük kuantum hesaplama çipini yaratıyor ve bu, ülkenin kendi 'kuantum bulutunu' oluşturmanın anahtarı olacak.

Çin'in süper boyutlu süper iletken çipi, IBM gibi sektör liderlerinin performansıyla eşleşecek ve küresel olarak kuantum bilgisayarların performansının artırılmasına yardımcı olmak için kullanılacak.''

Araştırmacılar, Çin'in bu çalışmasının bilim dünyasında heyecan yarattığını da ifade etti.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR