Çocuklarda oluşan güneş yanıklarının kanser riskini arttırdığı bildirildi.

Yaz aylarının keyfini çıkarırken güneşin zararlı etkilerinden korunmak, özellikle de çocuklar için büyük önem taşıyor. 

Dermatolog Dr. Babür Süer, çocukluk döneminde maruz kalınan güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği uyarısında bulundu.

Dr Babur Suer

''EN TEHLİKELİ KANSER; MELENOM''

Dr. Süer, ''melanom''un dünyadaki en tehlikeli cilt kanseri olduğunu ve yapılan çalışmalarda bu kanser türünün çocukluk döneminde güneş yanığı geçiren kişilerde çok daha sık görüldüğünün kanıtlandığını söyledi.

''Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre, 18 yaşından önce en az bir kez güneş yanığı yaşayan kişilerde melanom adı verilen en ölümcül cilt kanseri türüne yakalanma riski 2 kat artıyor'' diyen Dr.Süer, Avustralya Kanser Konseyi'nin yaptığı bir çalışma ise, çocukluk döneminde 5 veya daha fazla güneş yanığı yaşayan kişilerde melanom riskinin 5 kat arttığının ortaya çıktığını ifade etti.

GÜNEŞ YANIĞI NEDEN TEHKİKELİ?

Dr Süer, güneş yanığının, ciltteki hücrelere zarar vererek DNA'yı tahrip ettiğini belirterek, şöyle ddi:

''Bu hasar, zamanla cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocukların cildi, yetişkinlere göre daha ince ve hassas olduğu için güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha savunmasızdır.''

GÜNEŞTEN KORUNMANIN YOLLARI

Dr. Süer, güneşten korunmanın yollarını da şöyle sıraladı:

Bebekleri ve 1 yaşından küçük çocukları doğrudan güneş ışığından uzak tutun.

2 yaş ve üzeri çocuklar için geniş spektrumlu, en az 30 SPF güneş kremi kullanın. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce kremi bolca sürün ve her 2 saatte bir tekrarlayın

Çocuklara şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu giysiler giydirin.

Mümkün olduğunca gölgede vakit geçirin. Özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler (10:00-16:00) arasında çocukları güneşten uzak tutun.''

''AİLELER BİLİNÇLENMELİ''

Süer, çocukların güneşten korunmasında anne ve babalara büyük görev düştüğünü kaydederek, çocukluk döneminde alınan önlemlerin, ileri yaşlarda cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltabildiğini söyledi.

Japonların Uzun Ömrünün Sırrı: İkigai Nedir? Japonların Uzun Ömrünün Sırrı: İkigai Nedir?

Ailelerin güneşten korunma konusunda bilinçlenmesi ve çocuklarına bu alışkanlıkları kazandırmasının büyük önem taşıdığını anlatan Süer, şöyle devam etti:

''Unutmayın güneş yanığı, sadece ciltte kızarıklık ve acıya neden olmaz, ilerleyen yaşlarda cilt kanserine de yol açabilir. 

Bu nedenle, çocukları güneşten korumak ve güneş koruyucu krem kullanımı konusunda bilinçli olmak kritik önem taşımaktadır.''

Editör: EYYUP KAÇAR