DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kentteki tekstil sektöründeki daralmaya ilişkin Meclise soru önergesi verdi.
DEM Parti Milletvekili Cupolo, Tekstil Sektöründe yüzde 64’ü kadın 21.522 kişinin iş kaybı riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
Cupolo, iktidarı kentteki tekstil sektöründe yaşanan sorunlara karşı harekete geçmeye çağırdı.
“Yüzde 64’ü kadın 21.522 kişi iş kaybı riskiyle burun buruna!”
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan akça Cupolo, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
Tekstil sektörü; kadın ve genç istihdamı ile yerel ekonomik kalkınmaya önemli ölçüde katkıda bulunan, Diyarbakır'daki stratejik ve temel endüstrilerden biridir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) işbirliğiyle hazırlanıp 2024 Şubat ayında yayınlanan Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu’nda; Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 481 işletme ve atölyeden 150’sinin artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle faaliyetlerini durdurduğu, geri kalan 331 işletmede %64’ü kadın olan toplam 21.522 kişinin çalıştığı belirtilmişti. Ayrıca raporda sektörün toplam istihdam üzerinden sadece 2023 yılı için 7.7 milyar TL ve OSB’lerde ise 4.6 milyar TL ekonomik girdi yarattığı vurgulanmıştır.
Aradan geçen bir yılın ardından Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas'ın, işten çıkarmaların kaçınılmaz hale geldiği, fabrikaların kapanma tehdidi altında olduğunu vurguladı açıklamasındaki “Dayanacak gücümüz kalmadı. 12 yıldır teşvik sistemi güncellenmedi” ifadesi; Diyarbakır’da tekstil sektörünün alarm verdiğini, acil önlemler alınmazsa krizin bölgede yaygın iş kayıplarına ve ekonomik durgunluğa yol açabileceğini göstermektedir.
Cupolo, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yanıtlanmak üzere Meclise verdiği önergede şu soruları sıraladı:
“1.Ticaret ve sektör örgütlerinin yayınladığı araştırma ve raporlar; sektör ve işletmelerin sürdürülebilirliği açısından tarafınızca dikkate alınıyor mu?
2.Bakanlık, Diyarbakır'ın tekstil sektöründe iş kayıplarına ve fabrika kapanışlarına yol açan krizden haberdar mıdır?
3.Son teşvik sisteminin 12 yıl önce uygulandığı göz önüne alındığında, bölgedeki tekstil işletmelerini desteklemek için teşviklerin güncellenmesi planlanıyor mu?
4.Hükümet, işletmelerin nitelikli personel işe almasına ve eğitmesine yardımcı olmak için İŞKUR desteğini artırmayı düşünecek mi?
5.Diyarbakır'daki tekstil üreticilerine finansal destek veya sosyal güvenlik primi desteği sağlamak için planlanan önlemler var mı?
6.Diyarbakır'ın bir tekstil üretim merkezi olarak potansiyelini tam olarak kullanabilmesini sağlamak için hangi adımlar atılacak?”