Jeologlar, depremlerin yardımıyla oluşan altınların sırrını çözdü.

Jeologlar uzun yıllardır kuvars minerali içerisinde, depremlerin yardımıyla altın oluştuğunu biliyordu. Ancak bu süreçte dev külçelerin nasıl meydana geldiği bir muammaydı. Sonunda, Avustralya'daki Monash Üniversitesi’nden bilim insanları, bu gizemi çözerek büyük altın külçelerinin nasıl oluştuğunu ortaya koydu.

DEPREM VE ALTIN KÜLÇELERİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

Altin Haber İçi̇

Kuvarsın, Dünya kabuğunda feldispattan sonra en bol bulunan ikinci mineral olduğunu ve içinde doğal olarak altın barındırdığını belirten araştırmacılar, ancak, diğer altın yataklarının aksine, kuvarsta bulunan altınların genellikle dev külçeler halinde toplandığını söyledi.

Araştırmacılardan Chris Voisey, depremler sırasında hidrotermal sıvıların altın atomlarını derinlerden yukarı taşıdığını ve kuvars damarlarından geçirdiğini kaydederek, teorik olarak, bu altının çatlaklarda eşit şekilde dağılması gerektiği düşünülürken, aslında büyük külçeler halinde yoğunlaştığının keşfedildiğini söyledi.

ELEKTRİK YÜKÜ ALTINI YOĞUNLAŞTIRIYOR

Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif

Büyük altın külçelerinin oluşumuna dair iki önemli ipucu bulunduğunu anlatan Voisey, şöyle dedi:

''Birincisi, en büyük külçeler, depremler sırasında oluşan orojenik altın yataklarında meydana geliyor. İkincisi ise, kuvarsın piezoelektrik bir mineral olması. Depremler sırasında oluşan stres, kuvarsın elektrik yükü üretmesine neden oluyor ve bu da altının belirli noktalarda yoğunlaşmasını sağlıyor.''

Voisey, bu sürecin ''neredeyse fazla düzgün çalışıyor'' diyerek açıkladı.

Depremlerin, kayaları kırarak hidrotermal sıvıları kuvars damarlarına ittiğini ve bu sırada üretilen elektrik yükünün, altının çökelmesine ve katılaşmasına neden olduğunu belirten Voisey ''Sonuç olarak, altın, kuvars damarlarında her depremle birlikte büyüyen külçeler halinde katılaşıyor'' dedi.

KAYNAK: Live sience

Editör: EYYUP KAÇAR