Elektrikli araçlarını evlerindeki ünitelerde şarj eden tüketiciler, bu aydan itibaren yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kalacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 16 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan karar, elektrikli araç sahiplerini olumsuz etkileyecek.
1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limitleri, yılda 5 bin kWh ve üzerinde enerji tüketen abonelerin, en az iki kat pahalı fatura ödemesinin yolunu açtı.
Yeni tarifeye göre, 2024 yılı toplamında 5 bin kWh ve üzeri elektrik tüketen aboneler, 1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla yeni tarifeye geçecek ve mevcut tüketimlerinin iki katına yakın bir fatura ödeyecek.
2024 yılında bu limiti geçmeyen, 2025 yılı içinde tüketimi bu değere ulaşanlar da yine bu kapsama girecek.
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Alper Kalaycı, sadece araç şarjı ile yıllık limit değerin aşılacağını öne sürdü.
Satış adetleri giderek artan elektrikli araçları evlerinde kurdukları üniteler ile şarj eden tüketicilerin, bu aydan itibaren yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kalacağına dikkati çeken Kalaycı, uygulamanın adil olması gereken piyasa düzenini de bozma riski taşıdığını vurguladı.
''Bugünün batarya teknolojilerine göre bir elektrikli araç, 100 kilometrelik sürüş mesafesinde ortalama 18 kWh elektrik enerjisi tüketiyor'' diyen Alper Kalaycı, şöyle devam etti:
''Yılda 30.000 km yapan bir sürücü, aracını evinde aracını şarj etmek isterse yılda 5.400 kWh harcayacak ve sadece araç şarjı ile SKTT ile getirilen sınır değeri fazlasıyla aşmış olacak. Konutlardaki altyapıya uygun olarak hızlı şarj imkânı sunan ünitelerde ise bu tüketim daha da artacak. Araç dışındaki ev tüketimleri de eklendiğinde tüketiciler hiç tahmin edemedikleri rakamlarla karşı karşıya kalacaklar.''