Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, ilçeler ve kırsal mahallelerde su sorunlarını çözmek için çalışmalarına devam ediyor. DİSKİ’ye bağlı ekiplerin çalışmaları sonucu daha önce Çermik ilçesi İncilli Mahallesi’ndeki 500 nüfuslu 122 hanelik Dallıkaya Mezrası ile 150 nüfuslu 40 hanelik Başdönmez Mezrası’nda toplamda 650 nüfusun su sorunu çözülmüştü. Çalışmalara devam eden ekipler, Kuşlukçayırı Mahallesi’ne bağlı Adalar Mezrası’nın da içme suyu sorununu çözdü.

Uzun süredir su sıkıntısı çeken 300 nüfuslu, 40 hanelik Adalar Mezrası’nda altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrası bölge halkının taleplerine hızlı bir şekilde yanıt verildi. Su debisini saniyede 0,5 litreden 1,5 litreye çıkaran ekipler, sürekli arızalanan 2 bin 300 metrelik içme suyu hattını da yeniledi.

Yapılan çalışmalarla birlikte toplamda 950 nüfuslu 3 mezraya kesintisiz ve temiz içme suyu sağlanmış oldu.

‘202 hanenin su sorununu çözdük’

Yapılan çalışmaya ilişkin bilgi veren DİSKİ Çermik Şube Müdürü Yunus Kayışoğlu, İncilli Mahallesi Dallıkaya ve Başdönmez ile Kuşlukçayırı Mahallesi Adalar mezralarında su kaynaklarındaki debinin düşük olduğunu, bundan dolayı suyun yurttaşlar için yetersiz kaldığını belirtti. İncilli Mahallesi Dallıkaya ve Başdönmez Mezrası’nı ortak besleyen kaynak suyunda ekiplerinin paletli ekskavatörle yaptığı 20 günlük bir çalışma neticesinde mevut suyun debisinin saniyede 2 litreden 6 litreye yükseltildiğini kaydeden Kayışoğlu, “Başdönmez ve Dallıkaya mezralarında, Dallıkaya’da 500 nüfus, 122 hane, Başdönmez’de ise 40 hane 150 nüfus mevcuttur. Kuşlukçayırı Adalar Mezrası’nda su temini kaynağından sağlanmaktaydı. Aynı şekilde yapılan çalışmalar neticesinde 0,5 litre/saniyeden 1,5 litre/saniyeye yükseltildi. Daha önce 63’lük PVC boru ile ileri irsaliye boru hattı döşenmişti. Bu da sürekli arızalanmakta ve randıman alınmamaktaydı. Bu sebepten dolayı irsaliye hattında kaçak oranını düşürmek için su kaynağından Adalar Kuşlukçayırı Mezrası’na kadar 2 bin 300 metre ve A75’lik polieliten borular kullanılarak irsaliye hattı yenilendi. Su temini sağlıklı, kesintisiz devam etmektedir. Bu çalışmalar DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı ile Çermik Şube Müdürlüğümüz tarafından yapıldı. Kuşlukçayırı Adalar Mezramızın nüfusu 300, hane sayısı ise 40’tır. 2 mahalle ve 3 mezramızın toplam nüfusu 950, hane sayısı da 202’dir” dedi.

‘Su sıkıntımızı DİSKİ çözdü’

DİSKİ Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmayla ilgili görüşlerini ifade eden İncilli Mahallesi Dallıkaya Mezrası sakinlerinden Erdal Güler, köyde daha önce yaşadıkları sorunlardan söz ederek şöyle dedi: “DİSKİ’den gelen arkadaşlar 15-20 gün çalıştılar. Şu anda sıkıntımız yok, suyumuz geliyor. İnşallah, hep böyle devam eder. Diyarbakır DİSKİ’den, Çermik şubemizden gelen arkadaşlardan Allah razı olsun. Teşekkür ederim.”

‘Suyumuz, ağaçlarımız ve yeşil alanlarımız kurumuştu’

Mezradaki yurttaşlardan 63 yaşındaki Besra Şen ise duygularını şu sözlerle ifade etti: “Kaç yıldır suyumuz az geliyordu. Bu yıl, suyumuz hiç yoktu. Suyumuz kurumuştu. Ağaçlarımız, yeşil alanlarımız kurumuştu. Allah sizlerden razı olsun. Şu anda kıştır, suyumuz akıyor. Allah hayrınızı çoğaltsın. Duacınız olacağız.”

‘DİSKİ, tüm hattı komple değiştirdi’

Dallıkaya Mezrası sakinlerinden 38 yaşındaki Kenan Şen, köyde uzun yıllardır su sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Susuzluktan rezil olduk. Suyumuz akmıyordu. Susuz da olmuyordu. DİSKİ; bu sene gelip bütün boruları değiştirdi, hattı komple yeniledi. Şimdi suyumuz güzel akıyor. Allah sizden razı olsun. Teşekkür ediyorum.”

‘Temizlik yapamıyorduk, ev aletlerini kullanamıyorduk’

Bir diğer mahalle sakini Remziye Evcen de, mezrada yaşayan genç bir kadın olarak yaşadıkları zorlukları anlatarak, şöyle konuştu: “Suyumuz kaç yıldır doğru düzgün yoktu. Evde bir temizlik yapamıyorduk. Bulaşık, çamaşır makinesi hiçbirini kullanamıyorduk. Çamaşırlarımızı elde yıkıyorduk. Sağ olsun DİSKİ, su sıkıntımızı giderdi. Böylece rahata ulaştık biraz. Çok teşekkür ediyorum. Su her şeydir, hayattır. Su olmasa hiçbir şey olmuyor. Bir de hayvan besliyoruz. Hayvanlarımız susuz kalıyordu. Onlar için de sürekli olarak kuyulardan ya da başka yerlerden su getiriyorduk. Onlara su vermemiz için aşağıya kadar (köyün 3 km aşağısındaki su kaynağına) götürüyorduk.”

Kaynak: Bülten