Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Döner Sermaye İşletmeleri merkez Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan burçların koruma kullanma dengesi gözetilerek işlevlendirilmesi ve kiralanması yoluna gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Whatsapp Image 2024 10 22 At 15.54.53 2

işlevlendirilen burçların merdiven ve seğirdim duvar teraslarına ziyaretçi ve kullanıcıların düşme riskini önlemek ve güvenliğini sağlamak üzere Bilim komisyonu ve koruma kurulu kararları alınarak korkuluk yapılması planlanırken, Koruma Kurulunun onayladığı projelere uygun olarak İçkale burçları başta olmak üzere, burçlara kapı takılması, merdiven ve seğirdim duvarlarına korkuluk  ve iç mekânların elektrik aydınlatma imalatlarının yapımına başlanmıştı. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün denetiminde devam eden çalışmaların içkaledeki bir bölümü tamamlandı.

Whatsapp Image 2024 10 22 At 15.50.28

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de bir süre önce yaptığı açıklamada, çalışmanın sivil toplum örgütlerinin fikri alınmadan yapıldığını belirtmişti.

Whatsapp Image 2024 10 22 At 15.54.53 3

Belediye yetkililer, çalışmalar hakkında, şu bilginin paylaşıldığını duyurdu:

"Bahse konu korkulukların, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Bilim Komisyonu’nun uygun görüşü ve Koruma Bölge Kurulu’nun onayı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından, turistik amaçla surlara çıkan yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak gerekçesiyle yapıldığı bilgisi paylaşılmıştır.”

Editör: CEGA MEDYA HABER MERKEZİ