TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu'ndan Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifi önünde açıklama yaptı.

Tarim Kredi Iskenderoglu

Açıklamada, “Çiftçi şimdi ekim yapamayacaksa, ne zaman yapacak?” diye soruldu.

‘600 ton sipariş geçirmiş ama maalesef 1 ton bile gübre yok’

Sezgin Tanrıkulu: “Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifinin önündeyiz. Yanımda Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu var. Çiftçilerin sorunları var. Tam ekim zamanı, en fazla ihtiyaç duyulan iş gübre. Geçen dönemden kalan paralarını yatırmışlar. Şimdi gübre almaları lazım. 600 ton sipariş geçirmiş ama maalesef 1 ton bile gübre yok. Çiftçi şimdi ekim yapmayacak ne zaman yapacak? Sadece Diyarbakır ile ilgili değil bu sorun. Bütün Türkiye'yle ilgili, tam da ekim zamanı. Ekim zamanı geçerse artık tarlayı ekemeyecekler. Buradan sesleniyorum. Mutlaka bu sorunu çözün!” diye belirtti.

“Perişan olduk”           

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da şunları söyledi: “Çiftçilerimiz 2024'ten 2025'e geçecek. Ekim dönemi! Çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifine varsa borcunu ödemiş, limiti açılmış, gübre alacak, gübre siparişi geçmiş 15-20 gün önceden. Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği buraya gübre göndermiyor ki, Diyarbakır'a gübre göndermiyor ki, Diyarbakır Tarım Kredisi de çiftçiye gübreyi dağıtsın. Çiftçi mağdur. Eğer bugün çiftçi ekim yapamıyorsa, Ekim ayının ismi ekimden geliyor yani buğday arpa ekiminden geliyor, eğer bugün ekemiyorsak ne zaman ekeceğiz? Biz mahvolduk. Çiftçi perişan oldu. Sesimizi duysunlar.”

Editör: Nazmi Kahraman