Meral Özdemir
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Silvan ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Ankara’dan onay geldiğini müjdeledi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 1 yıllık faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kendisinden önce konuşan Meclis başkanı Nevin İl, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal ve Diyarbakır İş Konsey Başkanı Mustafa Vural’a teşekkür etti.
“KÜRT TELEVİZYONLARI BİZİM TELEVİZYONLARIMIZDIR”
Konuşmasında, bugün Diyarbakır’da Ulu Cami önünde DEVA lideri Ali Babacan’ı takip ederken bir kişinin saldırı girişimine uğrayan Rudaw muhabir Maşallah Dekak’a yapılan saldırıyı kınayarak başlayan TSO Başkanı Kaya, “Rudaw muhabiri arkadaşımıza yapılan saldırı girişimini kınıyorum. Rudaw, K24 ve Kürdistan TV çok dilli yayın yapan, özellikle bizim ana dilimizde yayın yapan basın kuruluşlarımızdır. Kendilerine yaptıkları yayınlardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
“İMALATÇI FİRMA SAYIMIZDA YÜZDE 11 ARTIŞ OLDU”
Mehmet Kaya, yaklaşık 22 bin 800 üyeleri bulunduğunu, son yıllarda iki sektörde üye artışlarının olduğunu ve bununda enerji, alt yapı ve inşaat sektörleri olduğunu söyledi. Bölgenin en önemli gücünün inşaat sektörü olduğunu da belirten Kaya, “Sanayi alt yapımızın yeterli olmamasından dolayı imalat sektörü sayısında hep düşük rakamlarda kalmıştık. Ama, geçen yılda bu yıl da imalatçı firma sayımızda yaklaşık yüzde 11 artış sallanmış. Bu gerçekten kentimiz için çok değerli” dedi. DTSO Başkanı Kaya, Organize Sanayi Bölgesi konusunda işe emek verenlere teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“SİLVAN OSB İÇİN ONAY ALINDI”
“En büyük sorunumuz gelen yatırımcıya istediği özellikle alan verememekti. Ama bugün Diyarbakır birinci Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Besi OSB’de üretimler sürüyor. Silvan’ı da bugün itibariyle bugün yazısı geldi. Silvan Organize Sanayi Bölgesinde de işlemleri başlatıyoruz. Yani oluru kabul edildi. Yaklaşık 3.000 dönümlük bir alanda Silvan'da OSB yapıyoruz. Bölgesel ihtiyacı giderecek Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlayacağız.”
“DİYARBAKIR FUAR KENTİ OLDU”
Fuarlar konusunda Diyarbakır’ın önemli mesafe kat ettiğini ve Diyarbakır’ın adeta fuarlar kenti olduğunu da söyleyen Kaya, mevcut fuar alanının yetmediğini yeni fuar alana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Hayvanın ilk evcilleştirildiği, tarımın ıslah edildiği bir bölgede yaşadıklarını, bununda Gastronomi anlamında önemli çalışmalar yapmaları gerektirdiğini söyleyen Kaya, “Coğrafi işaretler konusunda da son 3 yılda 67 başvurudan 51 tanesini gerçekleştirdik ve halen devam ediyoruz. Bunların 3 tanesini ki 2 tanesini de önemli mesafe kat ettik. Boğaz kere üzümünü hem de Karacadan pirincini Avrupa Birliği tescilliğiyle ilgili de son aşamalarına getirdik” dedi.
Diyarbakır'da ki sivil toplum kuruluşlarının, deprem döneminde deprem süresinde yaptıkları ve herkese örnek olan dayanışma çalışmalarından da övgü ile söz eden Kaya, “Yani şunu da belirtelim, AFAD saat 6.5 uçakta, biz ise 5.5’ta harekete geçtik. Aslında biz bu kent platformuyla çalışmalarımıza derleyip toparladık. Önemli yerlere AFAD'da bu işi yapanlara gönderdik. Türkiye'de bu sistemin yeniden tartışılması gerekiyor. Bizim saat 07.00’de herhalde 6 tane ölümlü enkazın başında dinçler eksikler ve el aletlerini temin edecek şekilde bulundurmuştuk” dedi.