Diyarbakır'ın, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda binlerce yıldır dünyanın en önemli tekstil merkezlerinden biri olma özelliğiyle de dikkati çekiyor. Asur dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip olan şehir, o dönemde bile Asur'a pamuk-ipek karışımı lüks kumaşlar ihraç ediyordu.
1700 yıllarında Diyarbakır’dan İzmir üzeri Fransa’ya bogasi, kutni kumaşları ihraç ediliyordu.
DİYARBAKIR AVRUPA PAZARININ TERCİHİYDİ
Tarihi kaynaklara göre, Avrupalıların pamuklu dokuma çeşitlerini, boyama teknolojisini Diyarbakır üzerinden öğrendikleri belirtiliyor.
Avrupa’da Diyarbakır kırmızısının en çok tercih edilenler arasında olduğu belirtilen kaynaklarda, Diyarbakır basmalarının, kırmızı veya menekşe zemin üzerinde çiçeklerle süslendiği ve zeminin menekşe
rengi olduğu, bordürün ise kırmızı olduğu belirtiliyor.
İSPANYA VE İNGİLTERE KOLONİLERİNE GÖNDERİLİYORDU
Tarihi kaynaklara göre, Diyarbakır'ın renkli-çiçekli basmalarının, İspanyol ve İngiliz kolonilerine gönderildiği de anlatılıyor.
BASMALAR AVRUPA'DA MODA AKIMI YARATTI
17 ve 18. yüzyıllarda, Mısır, Fransa'da ve İspanya ile İngiltere'de Diyarbakır kumaşlarının büyük ilgi gördüğü kaydedilerek, şöyle deniliyor:
''Özellikle Diyarbakır kırmızı ve menekşe renklerindeki çiçekli basmaları, Avrupa'da büyük bir moda akımı yaratmıştı. Diyarbakır'dan kaçak yollarla İspanyol ve İngiliz kolonilerine gönderilen bu basmalar, Fransa'da bile kendi adıyla anılıyordu.
'TÜRKİYE'DE İKİNCİYDİ'
Diyarbakır'ın tekstildeki başarısı sadece geçmişte değil, günümüzde de devam ediyor. Şehir, Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılıyor ve 1927 yılındaki bir sayıma göre İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük ipekli dokuma merkezlerinden biriydi. Bugün bile Diyarbakır, tekstil sektöründe önemli bir yere sahip ve 'Tekstil Kenti Diyarbakır' sloganı şehre yakışan bir unvan.''