Diyarbakır Salnamelerinde yer alan bilgilere göre, 1900 yılında kentte, gül bahçeleri tesis ederek halkın gül yağı üretimi konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla bir proje başlatıldığı belirtiliyor.
Proje kapsamında padişah emriyle İstanbul'dan Diyarbakır'a gönderilen ziraat uzmanı Mustafa Efendi'nin, iki yıllık görev süresi boyunca bölgede gül bahçeleri kurarak halkı gül yağı üretimi konusunda eğittiği ifade ediliyor.
Gösterdiği başarıdan dolayı görev süresi uzatılan Mustafa Efendi'nin, bu alanda önemli bir adım atılmasını sağladığı kaydedilen belgelerde, şöyle deniliyor:
''Ne yazık ki Mustafa Efendi'nin görevi başında vefat etmesiyle projede bir süre duraklama yaşanmıştır. Ancak, Halkalı Ziraat Yüksek Mektebi mezunu olan Bekir Sıtkı Efendi'nin Diyarbekir'e tayin edilmesiyle çalışmalar yeniden hız kazanmıştır. Bekir Sıtkı Efendi, halkın gül yetiştiriciliği ve gül yağı üretimi konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olabilmesi için yoğun çaba sarf etmiştir.
Halkın konuya gösterdiği ilgi ve talebin artması üzerine, Bekir Sıtkı Efendi'nin görev süresi üç yıl daha uzatılmıştır. Bu karar, projenin uzun vadeli başarıya ulaşması için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Diyarbekir Vilayeti'nde başlatılan bu proje, sadece bölgenin ekonomisine katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda ülkemizin ziraat alanındaki gelişmelerine de önemli bir katkı sağlamıştır.