Bilim insanları yaptıkları araştırmada; dünyanın iç çekirdeğinin sadece yavaşlamadığını ve aynı zamanda şekil de değiştirdiğin i belirledi.

Deprem dalgalarının incelenmesiyle elde edilen bu bulguların, iç çekirdeğin yüzeyinin dinamik bir yapıda olduğunu ve dönerken sürekli olarak değiştiğini ortaya koyduğunu anlatan bilim insanları, şöyle dedi:

''Dünya'nın merkezine yaklaşık 5150 kilometre uzaklıktaki iç çekirdeğin sınırları incelendi. Deprem dalgalarının hareketleri izlendi ve iç çekirdeğin daha önce gözlemlenen bir konuma geri döndüğünde bile ince farklılıklar olduğu tespit edildi. Bu da iç çekirdeğin yüzeyinin katı olmasına rağmen kısa süreler içerisinde değişkenlik gösterebildiğini düşündürüyor.

Dünya'nın dış çekirdeği erimiş metalden oluşurken, iç çekirdeği çoğunlukla demir ve nikelden meydana geliyor. Ancak bu iki katman arasındaki sınırda, iç çekirdek tam erime noktasında bulunuyor. Yani, hem katı hem de sıvı özellikler gösteriyor. Bu durum, iç çekirdeğin yüzeyinin kolayca şekil değiştirmesine olanak sağlıyor. 

Bu şekil değişikliklerinin nedeni dış çekirdekteki akışa bağlı. Erimiş metalin hareketleri, iç çekirdeğin yüzeyini karıştırarak topografyasını değiştirebiliyor. Bu hareketlerin büyüklüğü henüz tam olarak bilinmese de, yüzlerce metreden kilometrelerceye kadar değişebileceği tahmin ediliyor.

Bir dönem gezegenin geri kalanından daha hızlı dönen iç çekirdek, son yıllarda yavaşlamaya başladı ve hatta Dünya'nın dönüş hızının gerisinde kaldı. 

İç çekirdeğin katılaşması, Dünya'nın manyetik alanını oluşturan dış çekirdekteki ısı hareketinin temel itici gücü olarak biliniyor. 

İç çekirdeğin şekil değiştirmesine neyin sebep olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Volkanik aktivitelerden yeraltı heyelanlarına kadar birçok olasılık değerlendiriliyor. Ancak en güçlü aday, dış çekirdeğin çalkalanma hareketinin iç çekirdeği karıştırması gibi görünüyor.''

Kaynak: livesience