Diyarbakır’da, aşı karşıtlığı tarih olan hastalıkları hortlattı

İhbar üzerine aramalar gölete kaydırıldı İhbar üzerine aramalar gölete kaydırıldı

Ferit Aslan

Diyarbakır ve Türkiye’de, koruyucu aşılarla tarih olan hastalıkların aşı karşıtlığı ile yeniden hortlamaya başladığı ve sayılarının can sıkıcı boyuta ulaştığı belirtildi. 

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena, aşı karşıtlığının günümüzde gündemimizde olmayan hastalıkların tekrar görülmesine neden olduğunu ve bu halin can sıkıcı boyutlara doğru gittiği konusunda uyarıda bulundu. 

“KIZAMIK VE BOĞMACA’DA ARTIŞLAR GÖRÜLMEKTE”

 Doç. Dr. Asena, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklarda belirgin artışlar görüldüğünü de belirterek, “Aşı ile bağışıklama, sağlığın korunmasında ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli bir halk sağlığı uygulamasıdır. Aşılama ile bireysel bağışıklıkla birlikte toplumun sağlığı da korunmuş olur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşılama ile yılda 1.5 milyondan fazla önlenebilir ölüm nedenleri ile meydana gelen ölümlerin önüne geçilebileceğini işaret etmektedir” dedi. 

16291Türkiye’de, 1981 yılında beş hastalığa karşı ilk aşılama programı başlatıldığını, 2005 yılında yedi hastalığa ve 2013 yılından bu yana 13 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, tüberküloz, poliomiyelit, hepatit B,kızamıkçık, kabakulak, pnömokok ve heamophilus influenza Tip b enfeksiyonları, hepatit A ve suçiçeği) karşı ücretsiz aşılama programı uygulandığını söyleyen Doç. Dr.Asena, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aşılama programları ile çiçek hastalığı, tüm dünyada eradike edilmiş durumdadır. Ülkemizde de düzenli ve dikkatli bir şekilde uygulanan aşı programları ile polio ve neonatal tetanoz hastalığı eradike edilmiş ve diğer aşı ile önlenebilir hastalıklarında insidansı belirgin şekilde azalmıştır.  Aşı ile bağışıklama küresel düzeyde sağlığın geliştirilmesini sağlayan önemli halk sağlığı uygulamalarından birisidir.”

60A519015542810Cec660A7A.jpg

“ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA KARŞI DİRENÇ ARTMIŞTIR”

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr. Muhammed Asena, aşıların güvenilirliği ve yararlarını destekleyen bilimsel bilgilere rağmen günümüzde aşı reddi ve çocukluk çağı aşılarına karşı ailelerin direnci artış gösterdiğini söyledi. 

Kizamik Dokuntu“AŞI REDDİ BİREYSEL BİR KARAR, AMA TOPLUMU ETKİLEYEN…”

Aşı reddinin, ebeveynin aldığı bireysel bir karar olmaktan çok kendi çocuğu başta olmak üzere diğer bireyleri de etkileyen toplumsal bir karar olduğunu söyleyen Doç.Dr.Asena, “Aşı reddi aşılama oranlarının düşmesine, aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yayılmasına ve bu hastalıklara karşı hassas veya dirençli olmayan bireylerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, aşı reddi bireysel bir karar olsa da toplumu etkileyen önemli bir sorundur” dedi. 

Editör: Ferit Aslan