DİYARBAKIR

Diyarbakır'da bir ilki yaptı, ama yine de amacına ulaşamadı

Diyarbakır'da bir ilki yapan vali, vatandaşları teşvik etmekte başarılı olamadı.

Abone Ol

Diyarbakır'da bir ilki yapan vali, vatandaşları teşvik etmekte başarılı olamadı.

Diyarbakır'ın 221. valisi olarak görev yapan Kurt İsmail Paşa, vatandaşları sur dışında yaşama alıştırmak için ''Millet Bahçesi'' yaptı. Bu Diyarbakır'ın ilk millet bahçesiydi.

VATANDAŞLARI TEŞVİK EDEMEDİ

Osmanlı Valisi olarak Diyarbakır'da 1867-1875 yılları arasında 8 yıl görev yapan İsmail Hakkı Paşa, kent sakinlerini sur dışına çıkarmak amacıyla bir çok girişimde bulundu. 

Sur dışında bedava arsa verilmesine kadar yaptığı tüm girişimlerden sonuç alamayan Osmanlı Valisi, Dağkapı'dan Fiskayası'na kadar uzanan bölgeye millet bahçesi yaptırdı.

Vatandaşları sur dışında yaşamaya alıştırmak ve kentin sur dışına taşınmasını başlatmak amacıyla millet bahçesi yaptıran Vali Kurt İsmail Paşa, yaptığı bu çalışmadan da istediği sonucu alamadı.

DİYARBAKIRLILAR 74 YIL ÖNCE SUR DIŞINA ÇIKTI

Kentin sur dışına açılması yönünde büyük çaba harcayan Kurt İsmail Paşa, yaptığı tüm çalışmalara rağmen amacına ulaşamadı.

Yaptırılan parkı uzun süre kullanmasına rağmen sur dışına çıkma alışkanlığını bir türlü kazanamayan kent sakinleri, ancak, günümüzden 74 yıl önce 1950 yılında sur dışına çıkmaya başladı.

Diyarbakır Vilayet Salnamelerinde yer alan bilgiye göre, binlerce yıl süresince tarihi sur içinde yaşamını sürdüren kent sakinleri, 1950 yılından sonra sur dışında yapılan evlerde yaşamaya başladı. 

Kurt İsmail Paşa, Diyarbakırlıların sur dışına çıkarılması yönündeki kararlı çalışmalarından sonuç alınmadı, ancak, kentin imarı ve diğer bir çok alanda çalışmalarını sürdürdü.

Bilinçsiz tarımın önlenmesi ve tarımın geliştirilmesi amacıyla ilk etapta 150 öğrenciyle Anadolu'daki ilk Zıraat Mektebi Kurt İsmail Paşa tarafından kuruldu.