Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası ile TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nun iki yıl boyunca 13 ilçede gerçekleştirdiği "Diyarbakır ili tescilli ve tescile değer tarihi yapılar" araştırma raporu tamamlandı. Peki hangi ilçede kaç yapı var ?

Diyarbakır'ın 13 ilçesindeki araştırmalar tam iki yıl sürdü.

Mimar, harita mühendisi ve arkeologlardan oluşan ekipler, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ilçeleri ile bağlı köyleri adeta karış karış gezdi. Çalışma iki yıl sürdü. Ekipler, bazen bunaltıcı sıcaklarda, bazen, soğuk havalarda 13 ilçede korunması gereken ancak henüz keşfedilmemiş, tescillenmemiş taşınmaz kültür varlıklarını bir bir tespit etti. 

Hasuni Mağaraları 3

Tamamlanan çalışmalar bir rapor haline getirildi. Belgeleme çalışması yapılan bazı yapıların tescillenmesi için ilgili kurumlara başvuru yapılırken, tescilli kültür varlıklarının da bilgilerinin güncellenmesi ve fotoğraflanması sağlandı. Çalışma kapsamında tespit edilen 536 taşınmaz kültür varlığı, 556 sayfalık bir kitapta toplandı. Rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da gönderilecek. 

Hilar Mağaraları

En çok Silvan en az Hani İlçesinde 
 
Yapılan çalışmalarda en çok tescilli ve tescile değer yapı Silvan İlçesinde, en az yapı ise Hani İlçesi'nde tespit edildi. İşte ilçelere göre tescilli ve tescile değer yapılanrın listesi:

Silvan 79, Ergani 74, Çermik 73, Çınar 57, Çüngüş 47, Bismil 35,  Eğil 28, Kulp 26, Dicle 25, Lice 25, Kocaköy 24, Hazro 22 ve Hani 21

Editör: HABER MERKEZİ