ÖZGÜR AYAYDIN/ÖZEL HABER
Diyarbakır, sahip olduğu nehir ve çaylar üzerinde kurulu Karakaya, Dicle ve Batman barajları sayesinde su gücünden kentin tükettiğinden fazla elektrik enerjisi üretimi yapıyor.
Son dönemde ilde kurulan güneş paneli santralleri sayesinde güneş ışınından faydalanarak enerji üretiminde de hızlı bir artış oldu.
Bugüne kadar yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan ''rüzgar enerjisinden'' faydalanmak amacıyla Diyarbakır genelinde santral kurulmazken, bu konuda ilk adım Çınar ilçesinde atıldı.
7 RÜZGAR GÜLÜ YER ALACAK
Mila Gayrimenkul Enerji İnşaat Yatırım Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Çınar'ın Karacadağ bölgesinde yer alan Ovabağ, Inanözü, Dislibasak, Cömçeli, Leblebitaş ve Belek mahallerinde "Mila-6 RES ve Enerji Depolama Teknolojileri Projesi'ni (7 adet türbin-50,4MWm/50,4 MWe/50,4 MWh)" kurmayı planlıyor.
Projeye ilişkin 29 Temmuz 2022 tarih ve 31907 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliginin 9. maddesi kapsaminda söz konusu 6 mahallede "ÇED Sürecine ilişkin Halkın Katılım Toplantisı" yapilacağı öğrenildi.
TÜRKİYE'DE 4 BİNİ AŞKIN RÜZGAR GÜLÜ VAR
Temiz ve sürdürülebilir bir enerji türü olarak öne çıkan rüzgar enerjisinden faydalanmak üzere Türkiye'de önemli çalışmalar yürütülüyor. İlk olarak 1998 yılında İzmir'de ilk ''Rüzgar Gülü'' olarak tabir edilen rüzgar santrali kurulurken, aradan geçen 25 yılın ardından bu sayı 4 bini aştı.
ENERJİNİN YÜZDE 11'İ RÜZGARDAN
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her yıl artan çalışmalar sayesinde elektrik üretiminin bir kısmı rüzgar türbinleri sayesinde karşılanıyor.
Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olan tükenme ve zamanla fiyatının artma riski olmayan rüzgar enerjisi özellikle Avrupa ülkeleri çok faydalanıyor.
Türkiye'deki elektrik kurulu gücünde rüzgar enerjisinin payı yüzde 11 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de geçen yıl ilave edilen rüzgar enerjisi kapasitesi 867 MW olurken, toplam kurulu güç 11 bin 969 MW’a yükseldi. Böylelikle Türkiye kurulu güç sıralamasında Avrupa’da 6. sırada yer aldı.
Türkiye'de rüzgar enerji santrallerinin verimliliğine ilişkin araştırmaların sonunda hazırlanan harita şöyle: