DTSO İş Kadınları Meclisi, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu ve Diyarbakır Sanayi Mektebi işbirliğinde DTSO ve Diyarbakır Ticaret Borsası desteğiyle “Ekonomide Kadın Çalıştayı” 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde 22 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

Kadınların ekonomik alanda karşılaştıkları sorunların ele alınacağı çalıştay bir gün sürecek olup, çalıştay kapsamında kadın girişimciliği, kadın istihdamı, kadın kooperatifleri, kadın yoksulluğu ve ekonomik alanda kadının karşı karşıya kaldığı şiddet tüm boyutları ile ele alınacak.  DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen ve yönetim kurulu üyeleri, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi ve yönetim kurulu üyeleri ile DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok ve DTSO İş Kadınları Meclisi Koordinatörü Zehra Demir’in yer aldığı hazırlık komisyonu,  çalıştayın amacı ve çalıştaydan beklentiler ile ilgili yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı;

HER GÜNE KADIN CİNAYETLERİYLE UYANIYORUZ

Türkiye’de her güne kadın cinayetleri ile uyanıyoruz. Sadece sayı ile ifade ettiğimiz ve çetelesini tuttuğumuz kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına yönelik tedbirler ve önleyici politikalar maalesef oldukça yetersiz. Ekonomik alanda kadının güçsüz olması da karşılaştığı şiddetin önemli nedenlerinden biri ve kadına yönelik şiddetin toplumdaki yıkıcı etkisi yoğun bir şekilde devam ediyor. Ekonomik alan kadının görünür olmadığı, emeğinin yok sayıldığı, ücretsiz işgücü ve düşük ücretler ile yer aldığı, erkeklerin aksine fırsatlara erişimde zorlandığı ve son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlardan en çok etkilendiği ve yoksunluk ve yoksulluk ile karşı karşıya kaldığı alan. Ekonomik alanda kadının güçlenmesinin kadına yönelik şiddetin önlenmesi için oldukça önemli olduğunu görüyor kadının ekonomik açıdan özgürlüğünün ve güçlenmesinin karşılaştığı şiddetin önlenmesinde kritik bir yerde olduğunu düşünüyoruz. Yine aynı şekilde, Türkiye’de kadının ekonomik alanda en az var olduğu, görünür olmadığı ve özel politikalara ihtiyaç duyulan bir bölgedeyiz.  Mevcut politikalar ile kadının bu alanda güçlenmesini sağlayamıyor ve kadınlar için bu alanda sürdürülebilir ekonomik alanlar yaratılamıyor. Çalıştayı organize eden yapılar olarak bizlerin temel amacı kadınların ekonomik alanda güçlenmesi ve yerelde yeni ve sürdürülebilir deneyimler geliştirmek. Bu alanda yerel kurumlar, sivil toplum örgütleri ile ortaklaşmak, ortak çalışmalar yapmak için bu çalıştayı organize ediyoruz. Yerelde kadınları ekonomik alanda güçlendirecek ve yaşadıkları sorunların çözümüne katkı sunacak çözümler üretmek ve dayanışma içinde her kurumun, sivil toplum örgütünün katılımı ile deneyimlerini aktarması ve ortaklaşması ile bu alandaki çalışmaları güçlendirmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÇALIŞTAY İLE EKONOMİ ALANINDA YEREL DENEYİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Çalıştay hakkında da bilgi veren Komisyon, “Çalıştay kapsamında öncelikle alanında uzman kişilerin sunumlarına yer verilecek. UNDP Türkiye Temsilciliği’nden Aslı Çoban’ın moderatörülüğünü yapacağı çalıştay,  Muğla Üniversitesi’nden Prof Dr. Saniye Dedeoğlu Kadın istihdamı, Aktivist ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo Kadın Yoksulluğu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Besime Şen Kentleşme Politikaları ve Kadının Ekonomiye Katılımı,  Sabancı Vakfı’ndan Simla Yavaş NEET Kadınlar ve Karşılaştıkları Zorlukları ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan Kadın Kooperatiflerine dair sunumlar yapacak. Türkiye’ye dair genel sunumlardan sonra DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok ve DTSO iş Kadınları Meclisi Koordinatörü Zehra Demir Diyarbakır’da ekonomik alanda kadınlara yönelik yerel deneyimleri aktaracak.

Çalıştayın ikinci bölümünde ise tüm katılımcılar, sunumlar ışığında yuvarlak masa tartışmalarında sorunları ve çözümleri birlikte tartışacak. Tartışmaların sonuçları derlenerek hazırlanacak çalıştay raporu kamuoyu ile paylaşılacak ve yerel kurumlar işbirliğinde her kurumun, yapının kendi deneyimini, katkısını sunabileceği ortak yapılar geliştirilmesine odaklanılacak. Bu şekilde yerel deneyimlerin güçlendirilmesini hedefliyoruz” şeklinde belirtildi. 

Çalıştay 22 Kasım 2024 Cuma günü DTSO Bilim Eğitim Vakfı Konferans Salonu’nda düzenlenecek ve merkez ve ilçelerden bu alanda çalışan kurumlara, STK’lara ve tüm kadınlara açık olacak.