Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığının, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle başlattığı “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında düzenlediği etkinlik ve çalışmalar sürüyor.
Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Kadın Yaşam Merkezi’nde düzenlenen “Yakın Savunma Atölyesi” de bu kapsamda başlatılan çalışmalardan biri. Atölye, Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadınlar başta olmak üzere Diyarbakırlı kadınlardan yoğun ilgi görüyor.
İki ay sürecek atölyede, kadınların karşılaşabilecekleri saldırılara karşı kendilerini nasıl savunması gerektiğine ilişkin teknikler öğretiliyor. Böylece kadınların gündelik hayatlarında olası saldırılara karşı kendi güvenliklerini sağlaması amaçlanıyor.
Şiddete uğradı, yakın savunma eğitmeni oldu
Çalışmalar hakkında bilgi veren Yakın Savunma Atölyesi Antrenörü Evin Turan, kendisinin de şiddete maruz kaldığı için bu alana yöneldiğini ifade etti. 7 yıldır kadınlara kendilerini savunma eğitimi verdiğini kaydeden Turan, şöyle konuştu: “Önceden pilates dersi veriyordum. Başıma gelen bir olaydan dolayı yakın savunmaya ilgim arttı. Bir gün, gece saat 8-9 civarı eve giderken iki genç tarafından sözlü tacize uğradım. Daha sonra telefonla konuşurken arkadan telefonumu alıp kaçtılar, bunu yaparken bıçak çıkartıp beni tehdit ettiler. Bu nedenle yakın savunma eğitimi alıp kadınların başına gelen herhangi bir şiddet olayı karşısında kendilerini savunabilmeleri adına bu alana ilgi göstermeye başladım. Eğitimleri aldıktan sonra antrenör oldum. Çocuklara ve kadınlara yakın savunma dersi vermeye başladım.”
Toplum içerisinde kadınların sürekli şiddete maruz kaldıklarını belirten Turan, kadınların derslere geldikten sonra birçok alanda kendilerini savunabilecek duruma geldiğini anlattı.
Bağlar ilçesinde dezavantajlı çok sayıda kadının olduğunu da sözlerine ekleyen Turan, Büyükşehir Belediyesi’nin Koşuyolu Parkı’ndaki Kadın Merkezi’nde birçok kursun ücretsiz verildiğini aktardı.
Günde 40 kadına Yakın Savunma eğitimi
Sabah saat 09.00'da derslere başladıklarını söyleyen Turan, günlük 35-40 kadına eğitim verdiklerini ifade etti.
‘Burası bize çok şey katıyor’
Kursiyerlerden Sema Ayhan ise atölyeye gelme nedeni şu sözlerle anlattı: “Dışarıda çoğu zaman şiddete maruz kalıyoruz. Bu yüzden bence her kadının kendini koruması lazım diye düşünüyorum. Her kadının bu tür kurslara gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Buraya kendimizi daha iyi savunmak için geliyoruz. Burası bize çok şey katıyor. Atölyeye gelmeden önce kendimizi savunacağımızı pek bilmiyorduk. Biri bize saldırsa karşılık veremeyecek haldeydik. Ama buraya geldikten sonra kendimizi savunmayı öğrendik. Şu an saldırılara karşılık verebilecek düzeyde olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.