Kültürel ve sanatsal etkinliklerle defileler ve güzellik yarışmaları da yapılıyordu.

Türkiye Güzellik yarışmalarında dereceye giren güzellerin jüri üyeliği yaptığı ''Karpuz Güzeli'' yarışması oldukça ilgi çekiyordu.

İZMİRLİ KARPUZ GÜZELİ

Festivalin ilgi çeken etkinlikleri arasında yer alan ''Karpuz Güzeli'' ve ''En Büyük Kapuz'' yarışmasında 1983 yılında yaşanan olay oldukça ilginç.

Diyarbakır'da Karpuz yarışmasıyla ilgili yaşanan ve Milliyet Gazetesi Temsilcisi Ertuğrul Pirinççioğlu'nun imzasını taşıyan haber şöyle:

KARPUZLARI ÇALINDI, ÖDÜLDEN OLDU

''Geleneksel Diyarbakır Karpuz Festivali''nde 33.5 kiloluk karpuzu ile Arzuoğlu köyünden Abdulvahap Çiftçi 'En Başarılı Üretici, İzmir'de bir bankada çalışan 21 yaşındaki Mine Dönmez de '1983 Karpuz Güzeli' seçildi.  

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlenen Karpuz Güzeli Yarışması'na Milliyet Gazetesi'nin 1982 Türkiye Güzeli Belgin Güven de jüri üyesi olarak seçildi. Karpuz Güzeli Mine Dnmez'e tacını, pelerinini ve asasını Belgin Güven verdi. 

Yarışmaya katılan ve Dicle Nehri kıyılarında yetiştirilen karpuzlar develerle getirildi.

Bu arada, Karpuz Güzeli Yarışmasında ilk 3 dereceyi paylaşanlara, yarışmayı kazanan karpuzlar çalındığından ödülleri verilemedi.''

Editör: EYYUP KAÇAR