DİYARBAKIR

Diyarbakır'da leyleklerin alışkanlıkları değişiyor

iklim değişikliği ve El Nino nedeniyle leylekler ve bazı göçmen kuşların alışkanlıkları değişiyor.

Abone Ol

iklim değişikliği ve El Nino nedeniyle leylekler ve bazı göçmen kuşların alışkanlıkları değişiyor.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikleri; kuraklık,  kirlilik, yaşam kalitesinin düşmesi, sağlıksız beslenme, salgın hastalıkların artması gibi olumsuzluklar yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İnsan yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam eden iklim değişiklikleri kuş türlerinin alışkanlıklarını da değiştiriyor.

DİYARBAKIR'DAKİ LEYLEKLER GÇÖÜ DURDURDU

İklim değişiklikleriyle yaşam alışkanlıklarını değiştiren kuşların başında Diyarbakır'daki leylekler geliyor.

Her yıl düzenli göçlerini sürdüren leyleklerden bazıları göç etmeyerek Diyarbakır'da kaldı. Bu sayı da her geçen gün artıyor.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Ahmet Kılıç, iklim değişikliği ve El Nino nedeniyle sıcak geçen kış mevsiminin hayvanların göç, üreme ve besin arama faaliyetlerini etkilediğini söyledi.

İklim değişiklerinin, toplu arı ölümleri ve leyleklerin göç etmemesi gibi olaylara neden olduğunu ifade eden Prof. Kılıç, geçen yıl başlayan ve bu yılın Nisan ayında sona eren El Nino'nun, dünya genelinde sıcaklık artışı ve yağış düzenlerindeki istikrarsızlık nedeniyle biyolojik türlerin yaşam döngülerinde değişikliklere yol açtığını bildirdi.

Prof. Kılıç, şöyle dedi:

''Kış mevsiminin daha kuru ve sıcak geçmesi, bahar göçüne hazırlık gibi kritik zamanlarda gıda kaynaklarının azalmasına yol açıyor. Yetersiz enerji deposuyla üreme alanlarından ayrılan göçmen kuşlar, yolda olumsuz hava koşullarına veya yiyecek kıtlığına karşı hazırlıksız kalıyor. Bu durum, göçmen kuşların ilkbahar göç başarısını ve üreme mevsimi boyunca üreme başarısını olumsuz etkiliyor.''

Porf. Kılıç, El Nino'nun Türkiye'de dolaylı ve doğrudan hissedildiğini ifade ederek, ''Diyarbakır'da göçmen türler olarak bilinen leylekler bu kış göç etmedi. 22 yıl önce sadece birkaç leylek göç etmezken, artık sayı katlanarak artıyor'' dedi.

''KORUMA BÖLGELERİ ARTIRILMALI''

Değişen iklim koşulları nedeniyle böcek sayısında artış yaşanabileceğini ve bunun tarım alanları için tehlike oluşturabileceğini kaydeden Kılıç, uygun tedbirleri uygulamalarını önerdi. 

Kılıç, koruma bölgelerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, ağaçlandırma çalışmalarının ve suyun kalitesinin korunmasının biyolojik türlerin yaşamına olumlu yansıyacağını söyledi.

KAYNAK: Anadolu Ajansı