DİYARBAKIR

Diyarbakır’da maden aranırken mezarlıklar tahrip edildi iddiası

Diyarbakır’da maden aramalarında ‘mezarlıkların tahrip edildiği’ iddiaları Meclis gündeminde

Abone Ol

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece Köyü’nde, maden aramalarında mezarlıkların tahrip edildiği ve çevre tahribatına yol açıldığı iddialarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“Mezarlıkların korunmasına yönelik hangi önlemler alınmıştır?”

Çınar’a bağlı Görece Köyü’ndeki maden sahasında, 7 köye ait olduğu belirtilen mezarlıkların zarar gördüğü iddiaları gündemde. Yurttaşlar, maden kazıları sırasında bir çocuk mezarlığının tahrip edildiğini dile getirmişti. İddiaları Meclis gündemine taşıyan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, “Kazı alanında yer aldığı ifade edilen ve 7 köye ait olduğu belirtilen mezarlıkların maden çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddialarına ilişkin herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Mezarlıkların korunmasına yönelik hangi önlemler alınmıştır?” diye sordu.

“Bakanlık denetim gerçekleştirdi mi?”

Köyde yaşayan yurttaşların, tarım arazileri ve otlakların tahrip olduğu, tarımsal verimin azaldığı ve hayvanların otlak alanlarında oluşan büyük çukurlara düşerek zarar gördüğü yönündeki şikayetlerine değinen Sevilay Çelenk, “Bu iddialar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ya da denetim gerçekleştirilmiş midir?” diyerek Bakanlığı harekete geçmeye çağırdı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.Görece Köyü’nde 2009 yılından bu yana devam eden pomza madeni faaliyetleri hakkında yurttaşlara bilgi verilmemesi ve itirazlarına rağmen faaliyetlerin sürdürülmesi iddiaları doğru mudur?

2.Kazı alanında yer aldığı ifade edilen ve 7 köye ait olduğu belirtilen mezarlıkların maden çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddialarına ilişkin herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Mezarlıkların korunmasına yönelik hangi önlemler alınmıştır?

3.Tarım arazileri ve otlakların zarar gördüğü, tarımsal verimin azaldığı ve hayvanların otlak alanlarında oluşan büyük çukurlara düşerek zarar gördüğü yönündeki iddialar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumlar tarafından bir araştırma ya da denetim gerçekleştirilmiş midir?

4.Görece Köyü’nde faaliyet gösteren pomza madeni işletmesinin, çevresel ve sosyal etkileri değerlendiren bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu mevcut mudur? ÇED raporundaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği denetlenmiş midir?