Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamayı Diyarbakır tabip odası yönetim kurulu üyesi Muhammed Can okudu.

Saglik Aciklama

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ AİLE HEKİMLİĞİ KOLU, SES AMED ŞUBESİ ve DİYARBAKIR TABİP ODASI’ndan yapılan ortak açıklama şöyle:

“Sağlık çalışanları otuz haftadır Vergide Adalet İstiyor!

Milletvekillerine sesleniyoruz:

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ AYLARDIR SÜRDÜRDÜĞÜ VERGİDE ADALET TALEBİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ

Bugün 2 Ekim 2024 Çarşamba. Sağlık çalışanları, 30 haftadır çalıştıkları sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istemeye devam ediyor.

Sağlık çalışanları, 21 Şubat 2024 tarihinden beri her hafta Çarşamba günleri aralıksız sürdürdüğü Vergide adalet istiyoruz eylemlerinin otuzuncu haftasında, TBMM’nin yeni yasama dönemine başlamasıyla birlikte, milletvekillerinden çalışanların vergi oranlarının düşürülmesi, gelirde ve vergide adalet için çaba göstermesi, yasal düzenlemeler yapmasını bekliyor.

Yoksulluk giderilmeden toplum sağlıklı olmaz. Yoksulluğa karşı mücadele mesleki sorumluluğumuzdur.

‘Yüksek faiz ve kamuda israf sürüyor’

Derin yoksulluk yaşayan, beslenme, barınma, çevre, ruhsal ve sosyal temel ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayan milyonlarca insanın sağlığını koruması, hastalıklarının sağaltılması ve sağlıklı yaşam sürmesi bu koşullar altında zor olduğunu aylardır söylüyoruz. Sağlık çalışanları, toplumun sağlığı için çaba sarf ederken her gün şahit olduğu halkın yaşadığı derin yoksulluğa karşı sözlerini söylemeye ve bunun için üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye, vergide ve gelirde adalet mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.

Şehir hastanelerini yapan şirketlere haksız adaletsiz ödemeler, yüksek faiz ve kamuda israf sürüyor… Çalışanlar fakirleşiyor.

Sayıştay, 2023 yılına ait Sağlık Bakanlığı denetimi raporunda, şehir hastanelerini yapan şirketlerin kira bedellerinin dövize çevrildiğini, şirketlere tamamlamadığı inşaat alanları ya da sunmadığı hizmetlere rağmen kira ve hizmet bedelleri ödendiğini öğreniyoruz. Sayıştay’ın 27 maddede belirttiği usulsüzlükler raporuna göre, Şehir hastanelerini yapan şirketlere usulsüz ve haksızca ödenen paralara, KDV muafiyetlerine, elektrik doğalgaz ödemlerine, yemek masraflarına daha birçok verilen imtiyazlara, halktan toplanan vergilerle ödenen haksız paralara itiraz ediyoruz.

‘Çalışanın vergisi rantiyeye gidiyor’

Sermaye kesiminden kazancı oranında vergi almayarak, muafiyet, teşvik, af adı altında hiç vergi almayarak, ağırlıklı olarak çalışanlardan, emeğiyle geçinen milyonlarca halktan dolaylı ya da direk yüksek vergilerle elde edilen gelirlerin, yurt dışı ve yurt içi rantiye kesimine yüksek oranda faiz vererek, kamuda israf ederek harcanmasına itiraz ediyoruz.

Çalışanın vergisi de simit parası da sermayedara ve rantiyeye gidiyor.

Çalışanlar, emeğiyle geçinen insanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bankalardan Kredili Mevduat Hesaplarından (KMH) çektikleri nakit para, son bir yılda % 142.3 artarak 130 milyar TL den 315 milyar TL ye ulaşırken, borçlarını geri ödeyemedikleri için bankaların takibine düşen KMH borcu %169.2 oranında artarak 2.8 milyar TL den 7.7 milyar TL ye çıkmış.

Derin yoksulluk içinde yaşamını sürdürmeye çalışan halkın, giderek azalan gelirine karşılık, yüksek vergi ödemeleri, artan hayat pahalılığı karşısında çareler bulmakta zorlanıyor.

Hükmettin ve ilgili bakanlarının yaptığı açıklamalara göre, TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni vergi paketleri gündeme gelecek, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın yoksulluğu katmanlaşarak artacaktır.

Diyarbakır'da 218 kişiye beslenme danışmanlığı hizmeti Diyarbakır'da 218 kişiye beslenme danışmanlığı hizmeti

TBMM de bulunan 15 partinin 593 milletvekillerine sesleniyoruz, bu duruma seyirci kalmayın, halkın dayanacak hali kalmadı ve bu yoksulluğun toplumumuzda yaratacağı sağlıksızlıktan hepimiz sorumluyuz, çabalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz.

Vergide adalet!

Talebimizi otuzuncu haftada yineliyoruz:

%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz.

Tüm sağlık çalışanları olarak 30 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.

Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemiz devam edecek. Bu mücadeleye destek çağrımızı toplumun her kesimine yapıyoruz.”

Editör: Nazmi Kahraman