Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Çınar ilçesine bağlı Bayırkonak Mahallesindeki Karacadağ Pirincinin hasat töreninde, kolları sıvayarak çeltik hasadı yaptı. 

P H O T O 2024 09 24 13 58 12Türkiye’de, üretilen en özel ve kaliteli pirinç olarak bilinen Karacadağ Pirinci için bugün Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Bayırkonak Mahallesinde hasat töreni yapıldı. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun da katıldığı hasat töreninde çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı. 

Diyarbakır Eş Başkanı Bucak Halk Lokantasını ziyaret etti Diyarbakır Eş Başkanı Bucak Halk Lokantasını ziyaret etti

3-79Vali Zorluoğlu, Karacadağ eteklerinde çok özel bir pirinç türü olan Karacadağ Pirinç çeltiğinin hasadı için hazır olduklarını belirterek, “Çiftinin bayramı olan bu hasadın bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

1-166“Bu topraklarda binlerce yıldır tarım yapılıyor. Diyarbakır toprakları çok bereketli topraklardır. Tarımın ilk yapıldığı ve buğdayın ilk üretildiği topraklardan söz ediyoruz. Diyarbakır’ın 2023 yılında tarımsal üretimde 16 milyar geliri var. Halan çalışmaların sürdüğü barajların suluma projelerinin bitmesi ile bu oran katlanarak artacaktır. Çünkü suya kavuşacak olan torak oranı 3 kat artacaktır. Tarımsal üretim ve istihdam da 3 kat artacaktır. Bu veriler ile Diyarbakır tarımsal üretimde Türkiye’de üst sıralara çıkacaktır.” 

4-70Karacadağ Pirincinin özelliklerini de anlatan Vali Zorluoğlu, söz konusu pirincin özellikleri nedeniyle diğer pirinçlerden ayrıldığını ifade ederek, “

Sönmüş bir volkanik dağ olarak Karacadağ eteklerindeki topraklar özeldir.  Karacadağ Pirinci, protein ve nişasta bakımından oldukça zengindir. Çocuk mamalarında çok tercih edilen bir pirinçtir. Şeker sorunu yaşıyor insanların yoğun tercih ettiği bir pirinçtir” dedi.

1-167Diyarbakır Vali Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’ın 9 ilçesinde 10 bin dekarlık alanda pirinç ekimi yapıldığını ve sadece Bayırkonak Mahallesinde 8 çiftçinin 400 dekarlık alana Karacadağ pirincini ektiğini ve bunun bugün hasadını yaptıklarını sözlerine ekledi.  

Konuşmalardan sonra Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kolları sıvayarak çiftçilerle birlikte ilk Karacadağ Pirincinin hasadını birlikte yaptı.

Editör: Ferit Aslan