Diyarbakır'ın Hani ilçesinin güneydoğusunda, Lice'yi Diyarbakır ovasından ayıran ve resmi kayıtlarda Eshab-ı Kehf Dağı olarak bilinen dağın adı, Harita Genel Müdürlüğü tarafından değiştirildi. Yapılan değişiklikle, yanındaki dağlarla birlikte tüm bölgeye ''İnceburun Dağları'' adı verildi. 

NEDEN DEĞİŞTİRİLDİĞİ BİLİNMİYOR

1977 yılına kadar resmi kayıtlarda Eshab-ı Kehf Dağı olarak geçen dağın adının neden İnceburun Dağları olarak değiştirildiği bilinmiyor. Harita Genel Müdürlüğü'nün neden böyle bir karar aldığı konusu da belirsizliğini koruyor.

İNGİLİZ KONSOLOSUN NOTLARI

Diyarbakır'da 1861-63 yılları arasında görev yapan İngiliz Konsolosu J.G. Taylor'un anıları, bölgenin tarihi önemini bir kez daha ortaya koyuyor. 

Taylor'un Lice'yi ziyaretiyle ilgili notlarında, İnceburun Dağları olarak değiştirilen Eshab-ı Kehf Dağı'nın tepesindeki kalıntıların Dakyanus'a ve yakınındaki mağaranın da Yedi Uyurlar'a ait olduğuna inanıldığını kaydediyor. Bu notlar, bölgenin Eshab-ı Kehf efsanesiyle olan derin bağını gözler önüne serdiği belirtiliyor.

ESHAB-I KEHF EFSANESİ 

Yöre halkı tarafından Rakim Dağları olarak da bilinen bu dağın, Kur'an-ı Kerim'de geçen Eshab-ı Kehf olayının yaşandığı yer olarak kabul edildiği ifade ediliyor.

Narin davasında 6'sı tutuklu 15 sanık hakim karşısında Narin davasında 6'sı tutuklu 15 sanık hakim karşısında

Bölgede bulunan mağara ve kilise kalıntılarının, bu inancı destekler nitelikte olduğu kaydedilirken, tarih araştırmacısı Şevket Beyzanoğlu, mağaranın Kur'an'daki tasvirlere uygun olduğunu ve yanındaki kilisenin "Deri Rakim" olarak adlandırıldığını belirtiyor. 

Ayrıca, mağara girişindeki duvar kalıntısının, Eshab-ı Kehf'e zulmeden Kral Dakyanus tarafından yaptırıldığına inanılıyor. 

Lice'deki antik kentin ve kralının adının da Dakyanus olmasının, bu bölgenin Eshab-ı Kehf olayıyla bağlantılı olduğu düşüncesini güçlendirdiği belirtiliyor.

Kaynak: Prof. Kenan Haspolat