Diyarbakır Barosu’ndan gözaltılara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında MED-DER ve Payîz Pirtûk’ ta bugün sabah saatlerinde arama yapılmıştır. Dernek yöneticilerinin ve Kürtçe ders veren eğitmenlerin de içerisinde yer aldığı çok sayıda kişi gözaltına alınmıştır.

Temel bir insan hakkı olarak dilsel hakların gelişimi için yürütülen faaliyetlerin kriminalize edilmesi ve yargı tehdidine maruz bırakılmasını kabul etmiyoruz. Bu çerçevede özgürlüğünden yoksun bırakılanlar serbest bırakılmalıdır.”

Diyarbakır’ın en işlek iki caddesi trafiğe kapatılacak Diyarbakır’ın en işlek iki caddesi trafiğe kapatılacak

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Amed'de faaliyet yürüten Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya sabah saatlerinde polis tarafından baskın düzenlendi. Soruşturma kapsamında aralarında MED-DER eşbaşkanlarının da aralarında olduğu çok sayıda yönetici ve Kürtçe dil eğitmenleri gözaltına alındı. Soruşturmanın birçok dosya yalan beyanlarıyla gündeme gelen açık tanık Ümit Akbıyık'ın ve gizli bir tanık beyanıyla 2022 yılında başlatılan ve 2 yıldır sürdürüldüğü öğrenildi.

Gözaltı sayısı arttı

Soruşturma kapsamında gözaltı sayısı arttı. Gözaltındaki 23 kişinin isimleri şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Rıfat Ronî, Ramazan Holat, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Belkıs Bitkin, Cihat Güney, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Ahmet Boltan, Rabia Karayıl, İpek Oyur, Fatma İgin, Mustafa Açmaz, Hasan Görpınar, Cihat Çağrıcı.

Editör: Nazmi Kahraman