Dicle Nehri'nden beslenen ve kentin ''oksijen deposu'' olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, eklem bacaklılardan sürüngenlere, su samurlarından Fırat kaplumbağalarına, göçmen kuş türlerinden kelebeklere kadar çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor.

Hevsel Bahçelerindeki türlerden en çok ilgi gören ise ''Dicle Güzeli'' adı verilen kelebek. 2011 yılında Dicle Nehri kıyısında görülerek kayıt altına alınan ve ''Dicle Güzeli'' adı verilen kelebeği görmek ve görüntülemek için her yıl sonbaharda çok sayıda kelebek gözlemcisi ve fotoğrafçı, en güzel kareleri yakalamanın çabasında.

''Dicle Güzeli'' adı verilen göçmen kelebek, Eylül ayında Afrika'dan bölgeye geliyor. 

Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi'nde yoğun görülen Latince "Junonia Orithya", İngilizce "Blue Pensy" adlı kelebek, Şırnak, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta da kayıt altına alındı.

İLK KAYIT DİYARBAKIR'DA YAPILDI

Kelebek-3

İlk kaydı Diyarbakır'da yapılması nedeniyle ''Dicle Güzeli'' adı verildiği bildirildi. 

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır'ın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin sadece bitki çeşitliliği değil, kuş türleri, balık çeşitleri, eklem bacaklılar ve kelebekler bakımından da çok zengin olduğunu belirtti.

150 KUŞ TÜRÜ BULUNUYOR

Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'ne özgü türlerin de olduğunu belirten Prof. Satar, Hevsel'de 150 kuş türünün bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Aynı zamanda çok güzel kelebeklerimiz, böcek türlerimiz var. Sonbahar aylarında görülen 'Dicle Güzeli' dediğimiz bir kelebeğimiz var. Bu kelebeği su kenarlarında, bahçelerde görebiliyoruz.

Hocalarımız tarafından ilk kayıt buradan verildiği için ismi 'Dicle Güzeli' olmuş. Gerçekten çok güzel bir kelebek ve çok güzel renklere sahip. Herkesin görmesi gereken bir kelebek. Bu mevsimde görme şansımız var.''

'' EN GÜZEL KELEBEK''

Diyarbakır'daki kadim Hevsel fotoğrafçıların ilgi odağı oldu

Diyarbakır'da ilkokul öğretmeni ve 12 yıldır kelebekleri fotoğraflayarak kayıt altına alan Muhammed Yalçın da şimdiye kadar kelebeklerin 166 türünü fotoğraflayabildiğini ifade ederek, bunlar içerisinde çok nadir türlerin yer aldığını söyledi.

Kelebeğin Dicle Vadisi boyunca görülebildiğini kaydeden Yalçın, şöyle dedi:

''Dicle Güzeli, kelebek fotoğrafçılarının en çok çekmek istediği türlerden. Bu kelebeği dışardan birçok kişi gelip çekiyor. Türkiye'nin en güzel kelebeklerinden biri. Dicle Güzel, burada aralık ayına kadar  görülebilir. 

Diyarbakır'da Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi kelebek türü bakımından çok zengin. Tüm kelebek severleri buraya bekliyoruz. Özellikle tür sayısını artırmak isteyen koleksiyoncuları buraya bekliyoruz.''

Bitlis'ten gelen Sercan Bölük ise 2015'ten bu yana kelebek fotoğrafçılığı yaptığını belirterek, ''Dicle Güzeli'ni çekmek için geldim. Dicle Güzeli çok güzel bir kelebek. İlk defa bugün fotoğrafladım. Şimdiye kadar 300 tür çektim. Bence şimdiye kadar fotoğrafladıklarım arasında ilk 5'e girecek bir tür'' dedi.

Kaynak: AA