Diyarbakır'ın ev sahipliği yaptığı eşsiz tarihi eserlerden biri olan Malabadi Köprüsü, UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almasıyla dikkat çekiyor. Ancak son günlerde köprü, Diyarbakır ve Batman arasında yaşanan bir tartışmanın odağı haline geldi. 

33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın eşsiz tarihi eserlerden biri olan Malabadi Köprüsü, son dönemde Diyarbakır ve Batman arasında yaşanan bir tartışmanın odağı haline geldi. Diyarbkır Büyükşehir Belediyesi'nin bir süre önce peyzaj çalışamları ve çevre düzenlemesi yaptığı köprü de bu kez komşu ile Batman Özel İdaresi de benzer bir çalışma başlattı. Zaman zaman köprünün hangi il sınırlarında kalması konusunda tartışmalar yaşanırken, Batman'ın bu adımı yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 

Batman Valisi Ekrem Canalp'ın kurum müdürleriyle birlikte Malabadi Köprüsü'ne gitmesi, burada yapılacak çalışmaları yerinde incelemesi Diyarbakır'da tepkilere neden oldu.

"Tarihi parçalamak olmaz!"

Batmanlı ve Diyarbakırlı vatandaşlar arasında köprünün kimin tarafından sahiplendiği konusunda rahatsızlık yarattı. Uzun yıllardır Diyarbakır envanterine kayıtlı olan köprü ile ilgili girişimler üzerine vatandaşlar, dünyanın en geniş kemerine sahip köprünün bölünmesine karşı çıkarak, "Tarihi parçalamak olmaz!" şeklinde tepki gösterdiler.

"BATMAN'DAKİ BÜROKRASİ BEYHUDE BİR ÇABA İLE SAHİPLENMEYE ÇALIŞIYOR"

Diyarbakır Turizimciler Derneği Başkanı Edip Paçal da, köprü ile ilgili tartışmalara katıldı. Paçal, bu konuda şunları söyledi:

"Malabadi Köprüsü, UNESCO Dünya Küitür Mirası Listesi'nde Diyarbakır'ın 5 önemli eserinden birisidir. İlk paralı köprü oluşu, içinde konaklama odaları ve kemerinin dünyadaki en geniş kemer olması gibi bir çok özelliği ile önemli bir dünya mirasıdır. Batman'daki bürokrasi beyhude bir çaba ile köprüyü sahiplenmeye çalışıyor. Yeni gelen valimizin turizm konusundaki duyarlılığını, stk'lar ile yaptığı çalışmalar takdire şayandır. Bu konudada hızlı ve acil bir şekilde gerekeni yapacağına inancımız tamdır. Eskiden olumsuz altyapısı nedeniyle orraya gidenler araçtan bile inemezken, Diyarbakır Valiliği ve ilgili kurumların desteği ile yapılan çevre düzeni ve turizm altyapısı sayesinde turlarımızın önemli bir destinasyonu haline geldi. Köprü, Diyarbakır ili Silvan ilçesine bağlıdır." 

Yaşananların yanlış olduğunu belirten Diyarbakırlı bazı vatandaşlar,  yaşananları eleştirdi. Tarihi bir yapının bu tarz konulara malzeme yapılmaması gerektiğni savunan vatandaşlar, "Köprü yıllardır Diyarbakır'ındır ve öyle kalmalı. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir durum söz konusu burada. Tarihi mekanı parçalayıp bölmek mi istiyorlar. Yetkililerin, resmi kurumları, sivil toplum örgütlerinin, valimizi acil olarak bu konuya el atmasını bekliyoruz. Bu olanlardan vatandaşlar olarak çok rahatsısız."dediler.

Editör: Aziz Fidancı