Diyarbakır’da Silvan Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas OSB projesinin hayata geçirilmesi için önemli bir adım olan Kuruluş Protokolü Toplantısı gerçekleştirildi.

Silvan Baraj-1

Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, projenin bölgenin tarımsal üretimine can vereceğini ve Silvan'ın sosyal ve ekonomik yapısına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Silvan Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Kuruluş Protokolü Toplantısı, bugün Diyarbakır Valiliği Hevsel Toplantı Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu başkanlık yaptı. Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, Silvan Kaymakamı Hasan Uğuz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mahmut Yalçınkaya ile birlikte Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı temsilcileri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Silvan Belediyesi yetkilileri de toplantıda yer aldı.

Baraj Silvan

SİLVAN BARAJI VE SULAMA PROJESİ İLE TARIMSAL ÜRETİMİ ÜÇ KAT ARTACAK

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu toplantıda, bölgedeki önemli projelerden biri olan Silvan Barajı ve Sulama Projesi ile tarıma dayalı sanayi alanında kurulacak Silvan Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Vali Zorluoğlu, konuşmasında Silvan Barajı ve Sulama Projesi’nin Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük projesi olduğuna dikkat çekerek, projenin Diyarbakır’ın tarımsal üretimine iki ila üç kat arasında bir artış sağlayacağını belirtti. Projenin etkilerini bilimsel ve teknik çalışmalarla analiz ettiklerini ifade eden Zorluoğlu, şunları söyledi: “Silvan Barajı ve Sulama Projesi tamamlandığında yaklaşık 2,3 milyon dönümlük ilave tarımsal alan sulanacak. Bu büyük proje, tarımın yanı sıra bölge ekonomisi, sosyal hayat ve demografik yapı üzerinde de önemli etkilere sahip olacak. Fiziki çalışmalarımızı bir yıl içinde tamamlayarak somut veriler elde edeceğiz. Bu veriler, ilerleyen dönemde alacağımız kararlara zemin teşkil edecek.”

SOSYAL VE EKONOMİK KALKINMA

Toplantıda ayrıca Silvan Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas OSB için hukuki süreç başlatıldı. OSB’nin tarıma dayalı sanayiye odaklanacağını belirten Zorluoğlu, bu projenin Silvan’a önemli katkılar sunacağına inandığını vurguladı. OSB sürecini yakından takip edeceklerini vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Silvan’daki OSB, tarım ihtisas OSB olarak diğer karma OSB’lerden ayrılıyor. Burada ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayi kuruluşları yer alacak. Bu proje hem bölge tarımına hem de Silvan’ın sosyal ve ekonomik gelişimine ciddi katkılar sağlayacak. Bu projenin hayata geçirilmesinde çaba gösteren, emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum. Silvan’ın kadim geçmişine yaraşır şekilde bu projeyi en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz. Şimdiden şehrimize ve Silvan’a hayırlı olsun.” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mahmut Yalçınkaya, yapılacak olan Silvan Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas OSB’ye dair bir sunum gerçekleştirdi.

Silvan ilçe merkezine yaklaşık 16 kilometre uzaklıktaki Başdeğirmen köyü sınırları içerisinde yer alan ve yaklaşık 279 hektarlık bir alanda yapılacak OSB'nin kurucu ortakları arasında; Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Belediyesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor. Silvan OSB ve Silvan Barajı ve Sulama projesi ile bölgenin tarımsal üretim kapasitesinin artırılması, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve istihdam olanaklarının genişletilmesi hedefleniyor.

Toplantı sonunda OSB’nin müteşebbis heyeti oluşturulurken, denetim ve yönetim kurulu üyeleri belirlendi.

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ