Diyarbakır’ın tarihi derinliklerinde yatan bir gizem, toprağa gömülü saklı kalmış olabilir mi? 

Roma dönemine ait olduğu iddia edilen bir tiyatro yapısının, şehrin kalbindeki İçkale bölgesinde yer aldığı belirtiliyor. 

Fransa Paul Üniversitesi’nden Martine Assenat’ın 2012 yılında Diyarbakır’da düzenlenen bir sempozyumda sunduğu bildiri, bu iddianın en güçlü dayanaklarından biri.

Assenat, M.S. 502 yılında Amida’da, yani bugünkü Diyarbakır’da, Persler tarafından ikinci kez kuşatılan şehirde bir tiyatro yapısının bulunduğunu belirten Süryani yazarların eserlerine dikkati çekiyor. 

TİYATRONUN VARLIĞINI DESTEKLEYEN BULGULAR

İçkaleni̇n Eski̇ Hali̇ Üstten

Şehrin dokusu ve parsellerin biçimleri de bu bilgiyi destekler nitelikte. 

İçkale’nin hemen yanında, yarım daire biçiminde genişleyen ve Roma-İtalyan mimarisiyle inşa edilmiş olduğu düşünülen bu yapı, antik tiyatroların izlerini taşıyor.

Diyarbakır Eş Başkanları Narin Güran’ın mezarını ziyaret etti Diyarbakır Eş Başkanları Narin Güran’ın mezarını ziyaret etti

Ancak ne yazık ki, Diyarbakır’da 2015 yılında yaşanan Sur olayları, bu tarihi yapının izlerini neredeyse tamamen silmiş durumda. 

Sur olaylarında, İçkale çevresindeki birçok yapı da yıkıldı. Yıkılan yerlerin bazı bölümleri yeşil alana dönüştürülürken bazı yerlerde betonarme binalar yükseldi.
 
Eski Roma tiyatrosunun bulunduğu alan ile ilgili de hiç bir iz kalmamış durumda.

TİYATRO GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK MI?

İçkale Manşet Haber

İçkale'nin bugünkü hali

Tarihinde de kültür ve sanata önem veren bir kent olan Diyarbakır'da asırlar önce tiyatro sahneleniyordu. 

Elde edilen verilere göre, Diyarbakır’ın yaklaşık 1500 yıl önce tiyatroyla tanıştığı belirlendi.

Ancak, günümüzde izleri silinen bu tarihi yapının yeniden gün yüzüne çıkarılması zor görünüyor. 

Diyarbakır’ın saklı tarihine dair bu önemli ipucu, yeşil alanların altında unutulmaya mı terk edilecek? Yoksa bir gün, bu kadim şehrin antik tiyatrosu yeniden ortaya çıkarılacak mı? 

Sorular cevaplarını bekliyor, tarihse sessizliğini koruyor.

Editör: EYYUP KAÇAR