Diyarbakır'ın bir zamanlar at yarışlarının yapıldığı Koşuyolu mevkii, atları sökülerek faytonların yakıldığı protesto eylemine sahne oldu.

Diyarbakır'da 1900'lü yılların başında yolcu taşımacılığı, tek veya çift atlı faytonlarla yapılıyordu. Özellikle Sur içinde faaliyet gösteren faytonlar, kentin gelişmesiyle birlikte minibüslerle yer değiştirince, atlı taşımacılık yavaş yavaş tarihe karıştı.

MİNİBÜSLERİN GELİŞİ FAYTONLARI YAKTI!

Fayton-1

Diyarbakır Saray Kapı (antolojidiyarbakır)

Diyarbakır'da 1970'lerin başında şehir içi taşımacılığın seyrini değiştiren bir karar alındı. Kararla, atlı faytonlar yerini minibüslere bırakacaktı. Ancak bu karar, faytoncuların büyük tepkisini çekti. 

Yarım asır önce, Diyarbakır’ın Koşuyolu mevkiinde, fayton sahipleri bu değişikliği protesto etmek için eyleme geçti. Tam 150 faytoncu, atlarını söktükleri faytonları topluca ateşe verdi! Faytoncuların isyanına rağmen alınan karadan vazgeçilmedi ve minibüsler şehir içi taşımacılığında yerini aldı.

FAYTONLA TAŞIMACILIK BİR SÜRE DEVAM ETTİ

Turistik Cad

Diyarbakır'da çocuk parkı yandı Diyarbakır'da çocuk parkı yandı

Diyarbakır Turistik Cadde. Bir turistin fayton gezisi (antolojidiyarbakır)

Faytonla yolcu taşımacılığı Diyarbakır'da 1993’e kadar az sayıda da olsa devam etti. Özellikle Saraykapı çevresinde gelin arabası olarak bile kullanılan bu nostaljik araçlar, yerini önce yük taşımacılığında kullanılan at arabalarına, ardından sepetli motosikletlere bıraktı. 2018’de ise, bu kez elektrikli faytonlar sahneye çıktı. Turistleri Sur içinde gezdirmek için getirilen 21 elektrikli fayton, ilgi görmeyince kısa sürede tarihe karıştı.

Editör: EYYUP KAÇAR